Informarile Oficiale de ULTIM MOMENT ale Armatei Romane cu Actiuni Importante pentru Romania

Informarile Oficiale ULTIM MOMENT Armatei Romane Actiuni Importante Romania

Armata Romana transmite in mod oficial faptul ca generalul Gheorghita Vlad, Seful Statului Major al Apararii, a avut ocazia de a derula o actiune importanta pentru Romania, astfel ca a participat la sedinta Comitetului Militar al Uniunii Europene, organizata in perioada 14-15 octombrie, la Budapesta, Ungaria.

Armata Romana transmite ca in cadrul reuniunii, sefii apararii din tarile membre UE au discutat despre intarirea cooperarii si coordonarii in cadrul operatiilor navale, precum si despre misiunile de asistenta si instruire desfasurate de Uniunea Europeana. De asemenea, s-au abordat progresele inregistrate de Capacitatea Militara de Dislocare Rapida a Uniunii Europene (EU RDC).

Generalul Gheorghita Vlad a subliniat ca Armata Romana isi va mentine angajamentul de a participa cu personal si capabilitati la toate operatiile si misiunile militare derulate sub egida Politicii de Securitate si Aparare Comuna a UE. “Apreciem angajamentele UE de mentinere a stabilitatii Balcanilor de Vest. Contributia trupelor romanesti la EUFOR ALTHEA din Bosnia si Hertegovina va creste in consistenta incepand de anul viitor, cand Romania va asigura comanda operatiunii”, a declarat generalul Vlad.

Armata Romana transmite deasemenea, el Seful Statului Major a reiterat sprijinul Romaniei pentru dezvoltarea capacitatilor operationale ale Uniunii Europene, prin contributii suplimentare la realizarea capacitatii operationale complete a EU RDC.

In ceea ce priveste asistenta militara acordata Ucrainei, generalul Vlad a propus cresterea cooperarii dintre structurile angajate in misiunile Uniunii Europene si NATO pentru sprijinirea statului vecin. “Statele membre UE si NATO pot asigura cresterea eficientei misiunilor si evitarea duplicarii eforturilor de sprijin al Ucrainei prin stabilirea unor formate de coordonare intrunite si implementarea unor initiative comune de partajare a resurselor”, a concluzionat generalul Vlad.

Armata Romana transmite deasemenea ca pe plan intern, in perioada 14-18 octombrie 2024, se desfasoara exercitiul de antrenament pentru evaluarea rezervei – MOBEX BZ-IL-24, in judetele Buzau si Ialomita. Cetatenii din rezerva armatei, cu domiciliul in aceste judete, sunt convocati la unitatile militare unde sunt repartizati pentru a participa la activitati specifice de pregatire.

Miercuri, 16 octombrie, va avea loc o secventa de antrenament in poligonul de tragere Maracineni, judetul Buzau, cu participarea rezervistilor din cele doua judete.

Aceste exercitii au rolul de a evalua nivelul de completare cu personal si tehnica al unitatilor, precum si de a asigura coeziunea actionala intre militarii in activitate si rezervisti. Periodicitatea acestor antrenamente este menita sa intareasca capacitatea de reactie a fortelor armate ale Romaniei in situatii de criza.

Armata Romana dezvaluie si ca, militarii din Batalionul 191 Infanterie “Colonel Radu Golescu” participa, timp de doua saptamani, la exercitiul multinational “Brave Warrior 24” in Ungaria, alaturi de camarazii maghiari si slovaci. Acest exercitiu reprezinta o oportunitate de exersare a procedurilor invatate in tara, de testare a interoperabilitatii si, nu in ultimul rand, de consolidare a relatiilor de prietenie intre participantii din diferite state.

author avatar
Redactia iDevice.ro