Ministrul Educatiei, Ligia Deca, vorbeste in mod oficial despre actiunea importanta derulata pentru Romania, iar asta deoarece ea a avut ocazia de a participa in cadrul Saptamanii Mondiale a Francofoniei, desfasurata la Toulouse, unde are loc cea de-a 4-a editie a Conferintei Ministrilor pentru invatamant superior si cercetare din spatiul francofon.
Ministrul Educatiei a sustinut o interventie in care a subliniat importanta internationalizarii invatamantului superior, subliniind ca aceasta ramane una dintre prioritatile mandatului sau.
Ministrul Educatiei a anuntat un angajament ferm din partea Romaniei de a sprijini mobilitatea academica in spatiul francofon, dezvaluind ca Romania va sustine financiar Agentia Universitara a Francofoniei cu suma de 100.000 de euro anual, incepand din anul 2025. Aceasta contributie este menita sa intareasca relatiile dintre institutiile de invatamant superior francofone si sa promoveze schimburile academice.
Ministrul Educatiei a evidentiat faptul ca Romania a facut deja progrese semnificative in procesul de internationalizare a educatiei. Printre actiunile remarcabile se numara prezenta a 47 de universitati romanesti in Agentia Universitara a Francofoniei, cresterea mobilitatilor Erasmus+, precum si includerea a 21 de universitati romanesti in Aliante Europene ale Universitatilor.]
Deasemenea, Ligia Deca a mentionat succesul programelor de studii in limba franceza oferite de universitatile romanesti, care atrag peste 4.500 de studenti, plasand Romania pe primul loc in Europa Centrala si de Est in acest domeniu.
Un alt aspect important abordat in cadrul conferintei a fost lansarea in 2025 a Programului International de Mobilitate si Angajabilitate Francofona (PIMEF), care va debuta cu o faza pilot. In acest context, Ligia Deca a subliniat necesitatea elaborarii unui Ghid de bune practici pentru mobilitatile universitare, in vederea imbunatatirii procesului de recunoastere a studiilor in spatiul francofon.
Ministrul a accentuat, de asemenea, rolul esential al studiului limbii franceze in scoli pentru facilitarea mobilitatii academice. Noua lege a invatamantului preuniversitar prevede evaluarea competentelor la doua limbi straine in cadrul bacalaureatului, o masura care va pregati elevii pentru o cariera academica de succes la nivel international.
Romania continua sa fie un exemplu de bune practici in spatiul francofon, iar ministrul Ligia Deca si-a exprimat hotararea de a mentine tara noastra in pozitia de lider in procesul de internationalizare. “Vom continua eforturile pentru ca Romania sa ramana un reper in domeniul internationalizarii in spatiul francofon”, a declarat ministrul in incheierea discursului sau.
Conferinta de la Toulouse a oferit un cadru de dialog intre decidenti din intreg spatiul francofon, creand oportunitati pentru dezvoltarea relatiilor academice si promovarea valorilor francofoniei la nivel international.