Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a pus in discutie publica un nou proiect de ordin ministerial extrem de important, care are in vedere stabilirea unor metodologii foarte importante cu privire la un nou program de studii universitare de licenta dedicat educatiei timpurii a fost recent lansat, avand drept scop pregatirea viitorilor profesori pentru invatamantul preuniversitar.
Ministrul Educatiei spune ca programul de licenta “Educatie Timpurie” este conceput pentru a asigura competentele necesare celor care doresc sa urmeze o cariera didactica, in special in invatamantul an teprescolar si prescolar, pentru copiii cu varste cuprinse intre 3 luni si 6 ani.
Acest program de studii se desfasoara pe o perioada de trei ani si ofera absolventilor un numar de 180 de credite transferabile, conform ECTS/SECT, fiind structurat astfel incat sa ofere competente generale si de specialitate. Aceste competente sunt esentiale pentru dezvoltarea cognitiva, sociala, fizica si emotionala a copiilor, acoperind toate etapele importante ale educatiei timpurii, pana la nivelul invatamantului primar.
Ministrul Educatiei afirma ca structura planului de invatamant a fost elaborata pentru a raspunde exigentelor actuale ale societatii si pentru a sprijini integrarea cadrelor didactice pe piata muncii. Planul include discipline care acopera elemente fundamentale ale educatiei timpurii, curriculumul si didactica specifica, dar si practici pedagogice menite sa dezvolte abilitatile viitorilor profesori.
In plan sunt incluse si elemente de cercetare in stiintele educatiei, astfel incat absolventii sa fie pregatiti pentru provocarile unui sistem educational in continua schimbare. Disciplinele sunt organizate modular, ceea ce permite o abordare flexibila a procesului de invatare si faciliteaza participarea studentilor la diferite stagii de practica, atat in tara, cat si in strainatate.
Ministrul Educatiei subliniaza ca un aspect important al programului de licenta “Educatie Timpurie” este practica pedagogica, care reprezinta o componenta esentiala in formarea viitorilor educatori. Practica pedagogica este organizata in unitati de invatamant partenere, sub indrumarea unor mentori cu experienta, astfel incat studentii sa poata aplica in mod practic cunostintele teoretice dobandite pe parcursul anilor de studiu.
Admiterea la acest program se face in baza unui numar de locuri finantate de la bugetul de stat, dar si pe locuri cu taxa. Selectia candidatilor include o proba eliminatorie de verificare a abilitatilor de comunicare si aptitudinilor pedagogice, cu scopul de a asigura calitatea si motivatia celor care doresc sa isi dedice cariera educatiei copiilor.
Ministrul Educatiei explica in ordin si ca programul pune accent pe flexibilitatea curriculei, facilitand participarea studentilor la stagii de practica in tara sau in strainatate, prin programe de mobilitate. Astfel, viitorii educatori au posibilitatea de a acumula experiente diverse si de a invata bune practici din diferite sisteme educationale.
Programul de licenta “Educatie Timpurie” este o oportunitate valoroasa pentru cei care doresc sa contribuie la formarea copiilor in primii ani de viata, ani care sunt esentiali pentru dezvoltarea lor ulterioara. Acest program nu doar ca asigura competentele necesare pentru a deveni un educator de succes, dar si pregateste viitorii profesionisti sa fie flexibili si adaptabili, capabili sa raspunda nevoilor unei societati in continua schimbare.
This post was last modified on oct. 17, 2024, 12:06 PM 12:06