Stefan-Radu Oprea, ministrului Economiei, anunta in mod oficial faptul ca in momentul de fata Romania face o serie de progrese semnificative in procesul de aderare la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Ministrul a condus delegatia Romaniei care a participat marti, 15 octombrie 2024, la evaluarea tarii de catre Comitetul pentru Comert din cadrul OCDE.
Stefan-Radu Oprea anunta ca discutiile au fost bazate pe un document amplu elaborat de Secretariatul OCDE, care a examinat gradul de deschidere al pietei din Romania. In prezentarea sa de deschidere, ministrul Oprea a evidentiat climatul economic al Romaniei si nivelul de deschidere a pietei, subliniind, totodata, planurile si proiectele de viitor pentru dezvoltarea cadrului de reglementare si sprijinirea comertului si investitiilor.
„Procesul de aderare a Romaniei la OCDE reprezinta un motor important pentru continuarea reformelor in sprijinul mediului de afaceri,” a declarat Stefan-Radu Oprea. „Este imbucurator ca indicatorii tehnici utilizati pentru evaluarea gradului de deschidere a Romaniei in materie de comert cu servicii arata un nivel similar cu media statelor membre OCDE.
Romania continua dialogul deschis si constructiv cu membrii OCDE pentru imbunatatirea aspectelor care ar putea promova comertul liber si bazat pe reguli.”
Stefan-Radu Oprea spune ca pe langa participarea la reuniunea Comitetului pentru Comert, ministrul Oprea a avut si intalniri bilaterale cu Secretarul General al OCDE, Mathias Cormann, si cu Marion Jansen, director al Directiei de Comert si Agricultura din cadrul OCDE.
In aceste intalniri, oficialul roman a reiterat angajamentul ferm al Romaniei pentru aderarea la OCDE si a subliniat rolul important al rapoartelor OCDE in fundamentarea unor politici publice eficiente.
Stefan-Radu Oprea are si o alta veste importanta pentru economia Romaniei vine de la Groupe Atlantic, un producator francez de sisteme HVAC, care investeste in judetul Prahova. Grupul a achizitionat in 2023 fosta fabrica Lufkin din Aricestii Rahtivani, iar aceasta va deveni un centru de productie pentru rezervoare de stocare a apei calde, termostate si elemente de incalzire. Produsele vor fi distribuite in tari precum Germania, Polonia, Franta si Spania.
Pana la sfarsitul anului 2027, Groupe Atlantic intentioneaza sa angajeze 240 de persoane in productie, inginerie si administrativ, investind peste 60 de milioane de euro in echipamente si modernizarea cladirii. Lucrarile la fabrica din Prahova au inceput deja, primele utilaje fiind instalate, iar primele teste ale produselor fiind deja realizate.
„Sunt recunoscator conducerii Groupe Atlantic pentru oportunitatea de a vizita fosta fabrica Lufkin si de a discuta despre planurile lor de viitor,” a afirmat Stefan-Radu Oprea. Ministrul a subliniat continuitatea pe care aceasta investitie o aduce in ocuparea fortei de munca din zona si importanta sprijinului acordat investitorilor straini care contribuie la dezvoltarea economica a Romaniei.
This post was last modified on oct. 17, 2024, 1:10 PM 13:10