Proiectul Oficial de ULTIM MOMENT Anuntat de ELECTRICA, Masurile in Aplicare pentru Romania

Proiectul Oficial ULTIM MOMENT Anuntat ELECTRICA Masurile Aplicare Romania

ELECTRICA anunta in mod oficial o actiune extrem de importanta in perioada 15 – 16 octombrie in Romania, iar asta deoarece orasul Cluj-Napoca gazduieste cea de-a III-a intalnire a partenerilor proiectului international de cercetare-inovare “Cladiri interactive in relatie cu retelele inteligente” (Smart Grid-Efficient Interactive Buildings), cunoscut sub acronimul EVELIXIA.

ELECTRICA transmite ca acest proiect se desfasoara in cadrul apelului Horizon Europe si isi propune sa contribuie semnificativ la eficienta energetica printr-o abordare inovatoare in interactiunea cladirilor cu retelele de distributie a energiei.

Proiectul, cu o valoare totala de 8.189.865 euro, va fi implementat pe o perioada de patru ani. Consortiul este format din 36 de parteneri din 12 tari europene, cu scopul de a dezvolta si testa la nivel pilot conceptul de utilizator activ de retea, cunoscut sub denumirea de prosumator, si interactiunea acestuia cu retelele de distributie a energiei electrice.

Prosumatorii reprezinta o parte importanta a tranzitiei energetice, avand capacitatea de a produce si consuma energie in acelasi timp, contribuind astfel la stabilitatea si eficienta retelelor.

ELECTRICA dezvaluie deasemenea ca in cadrul proiectului, Distributie Energie Electrica Romania (DEER) a incheiat un parteneriat cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, prin Centrul de Cercetare in Tranzitie Energetica (EnTREC). Aceasta colaborare vizeaza implementarea unor solutii care sa raspunda provocarilor complexe ale tranzitiei la energia verde, in care retelele de distributie evolueaza spre sisteme complexe de distributie cu prosumatori in rol central.

Proiectul Oficial de ULTIM MOMENT Anuntat de ELECTRICA, Masurile in Aplicare pentru Romania

Parteneriatul cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca va aduce expertiza academica in domeniul energiei regenerabile si va facilita dezvoltarea unor solutii care sa fie aplicabile la scara larga, contribuind astfel la modernizarea infrastructurii energetice din Romania.

La deschiderea evenimentului de la Cluj-Napoca, doamna Mihaela Rodica Suciu, Director General al DEER, a subliniat importanta acestui proiect pentru companie: “Avem asteptari extrem de mari de la acest proiect si speram ca solutiile identificate sa raspunda provocarilor pe care le avem in acest amplu proces de tranzitie la energia verde, cand retelele de distributie se schimba in sisteme complexe de distributie, unde prosumatorul va fi pozitionat in rol central”.

Proiectul EVELIXIA reprezinta un pas important in directia dezvoltarii unor solutii inovatoare pentru integrarea eficienta a surselor regenerabile de energie si pentru crearea unor retele energetice inteligente, capabile sa sustina noile realitati ale tranzitiei energetice in Europa.

Prin dezvoltarea unor tehnologii avansate si prin colaborarea dintre companii energetice si institutii academice, proiectul urmareste sa creeze un cadru favorabil pentru cresterea eficientei energetice si reducerea emisiilor de carbon, in conformitate cu obiectivele Uniunii Europene in domeniul energiei si climei.

Astfel, Cluj-Napoca devine un punct central al inovatiei energetice in Europa, gazduind un proiect de anvergura care reuneste specialisti din diverse domenii pentru a crea solutii sustenabile si eficiente. Colaborarea dintre partenerii internationali si cei locali va contribui la dezvoltarea unui model de retea energetica inteligenta care poate fi replicat si adaptat in alte regiuni ale Europei, sustinand astfel tranzitia catre o economie verde si durabila.

author avatar
Redactia iDevice.ro