X

Conventiile Record de ULTIM MOMENT Anuntate de Simona Bucura-Oprescu, Masurile Guvernului pentru Romania

Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii, transmite in mod oficial decizia luata de catre Guvernul Romaniei, prin intermediul Ministerului Muncii, pentru a subventiona un numar record de locuri de munca in anul 2024. Nu mai putin 70.000 de locuri de munca vor beneficia de subventii, fiind cel mai mare numar de locuri de munca subventionate din ultimii ani.

Simona Bucura-Oprescu spune ca pana in acest moment, au fost deja incheiate conventii pentru peste 40.000 de locuri de munca, iar pentru alte circa 30.000 de locuri de munca conventiile urmeaza sa fie semnate in perioada urmatoare.

“Crearea de noi locuri de munca este o prioritate a MMSS si a Guvernului Ciolacu. Prin subventiile acordate venim in sprijinul angajatorilor care au nevoie de forta de munca, dar si in sprijinul celor aflati in cautarea unui job. Sustinerea integrarii pe piata muncii a unor categorii vulnerabile reprezinta o prioritate, precum si raspunderea la nevoia tot mai acuta a companiilor de angajati cu competente adecvate”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Comparativ cu anii anteriori, acest numar reprezinta un progres semnificativ in ceea ce priveste subventionarea locurilor de munca. In anul 2018, au fost subventionate 30.753 de locuri de munca, in 2021 numarul a crescut la 38.112, iar in 2022 a ajuns la 59.371. In 2023, doar 1.207 locuri de munca au beneficiat de subventii.

Simona Bucura-Oprescu spune ca, in acest an insa, guvernul isi propune sa atinga cifra de 70.000 de locuri subventionate. Subventiile sunt acordate prin intermediul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), care functioneaza sub autoritatea Ministerului Muncii si Solidaritatilor Sociale.

Conform Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, ANOFM ofera angajatorilor subventii pentru fiecare somer angajat din categoriile vulnerabile. Aceste categorii includ absolventii, tinerii NEET (tineri care nu sunt nici in sistemul educational, nici angajati), somerii de peste 45 de ani, somerii de lunga durata, parintii unici ai familiilor monoparentale si persoanele cu dizabilitati.

Angajatorii care incadreaza in munca persoane din aceste categorii vulnerabile primesc subventii in valoare de 2.250 lei lunar pentru fiecare angajat, pe o perioada de 12 luni. Obligatia angajatorilor este sa mentina raporturile de munca pentru cel putin 18 luni. In cazul in care angajatorii inceteaza raporturile de munca inainte de termenul de 18 luni din motive imputabile lor, acestia sunt obligati sa restituie subventiile incasate, plus dobanda de referinta.

Pentru a beneficia de subventii, angajatorii trebuie sa declare locurile de munca vacante si sa incheie conventii cu ANOFM pentru persoanele din categoriile vulnerabile. Subventiile nu sunt acordate institutiilor sau autoritatilor publice.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on oct. 18, 2024, 2:23 PM 14:23

Disqus Comments Loading...