X

Documentul Normativ de ULTIM MOMENT Anuntat de Stefan-Radu Oprea cu Masuri ale Guvernului in Romania

Stefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, vrea sa adopte o noua Hotarare de Guvern foarte importanta pentru Romania, iar asta deoarece a anuntat suplimentarea bugetului Ministerului Economiei pentru acoperirea unor plati catre operatorii economici participanti in cadrul Programului “Start-up Nation – Romania”, editia 2022.

Stefan-Radu Oprea spune ca Hotararea de Guvern, care urmeaza sa fie adoptata, va permite alocarea fondurilor din rezerva bugetara a Guvernului, prevazute in bugetul de stat pentru 2024, cu scopul de a deconta cheltuielile companiilor care au depus dosarele de finantare.

Programul “Start-up Nation – Romania”, lansat la 19 iulie 2022, face parte din Pachetul de stimulare economica “Romania Tech Nation”, avand ca scop digitalizarea si impulsionarea economiei. Editia a treia a programului finanteaza 10.000 de proiecte pe pilonul national, fiecare proiect beneficiind de pana la 200.000 de lei, precum si 1.000 de proiecte pe pilonul II, dedicat romanilor din diaspora.

Stefan-Radu Oprea afirma ca obiectivele principale includ stimularea antreprenoriatului si crearea de locuri de munca, cu accent pe educatie, inovare si digitalizare. Potrivit datelor furnizate de minister, pana la data de 11 octombrie 2024, suma totala necesara pentru plata deconturilor este de 792.012 mii lei, dintre care 723.575 mii lei sunt pentru pilonul national si 68.437 mii lei pentru pilonul destinat romanilor reveniti din diaspora.

Din aceasta suma, pana in prezent, au fost alocate 349.962 mii lei, iar in bugetul actual al ministerului exista 75.000 mii lei, care vor fi utilizate in acest trimestru. Cu toate acestea, este necesara o suplimentare de 442.050 mii lei pentru a acoperi toate deconturile pana la finalul anului.

Stefan-Radu Oprea a subliniat ca, in lipsa acestor fonduri suplimentare, aproximativ 2.210 aplicanti ar trebui sa continue sa achite ratele creditelor si dobanzile aferente pana la momentul decontarii, ceea ce pune o presiune semnificativa pe mediul antreprenorial.

Stefan-Radu Oprea a anuntat lansarea unui nou proiect de sustinere a antreprenorilor romani, finantat din fonduri externe nerambursabile in valoare de aproximativ 400 milioane de euro, prin Programul Educatie si Ocupare 2021-2027.

Editia 2024 a Programului “Start-up Nation” vine cu o serie de noutati, printre care obligativitatea cursurilor de pregatire antreprenoriala pentru eligibilitate si cresterea alocatiei financiare nerambursabile la 250.000 lei per IMM, acoperind pana la 90% din cheltuielile eligibile. Cu toate acestea, ministrul a atras atentia ca neplata deconturilor din editia precedenta ar putea afecta credibilitatea si buna desfasurare a noii editii.

In concluzie, Stefan-Radu Oprea a facut apel la masuri urgente pentru a sprijini mediul antreprenorial romanesc, intr-un context economic post-pandemic dificil, marcat de o scadere a numarului de operatori activi si acces dificil la finantare. Suplimentarea bugetului si implementarea rapida a masurilor propuse sunt esentiale pentru relansarea economica, reducerea somajului si crearea de noi locuri de munca in Romania.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on oct. 18, 2024, 12:49 PM 12:49

Disqus Comments Loading...