Marcel Bolos, ministrul Finantelor, a anuntat ca incepand cu anul 2025, Romania va implementa un program special de finantare destinat imbunatatirii vietii copiilor, cu accent pe investitii in educatie, sanatate si servicii sociale.
Marcel Bolos a mentionat ca obiectivul principal este sprijinirea modernizarii infrastructurii educationale din zonele rurale si defavorizate, extinderea accesului la servicii medicale si sociale prin centre de asistenta si consiliere, precum si dezvoltarea unor retele de protectie sociala.
Intr-o sedinta de lucru desfasurata recent, Marcel Bolos a discutat alaturi de ministrul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, Natalia Intotero, si presedintele ANPDCA, Rares Achiriloaie, cu dr. Najat Maalla M’jid, reprezentant special al Secretarului General al ONU pentru problema violentei impotriva copiilor, si Gabrielle Akimova, reprezentant adjunct UNICEF.
In cadrul acestei intalniri, s-a convenit ca Ministerul Finantelor sa colaboreze cu Ministerul Familiei la un program de finantare destinat activitatilor si investitiilor in infrastructura si serviciile dedicate copiilor.
Ministrul Finantelor a subliniat ca prioritatea acestui an a fost modernizarea marilor servicii publice, cu o crestere semnificativa a bugetelor alocate educatiei si sanatatii. In 2024, bugetul pentru cele doua mari servicii publice a ajuns la 150 miliarde de lei, comparativ cu 100 miliarde de lei in 2023.
Educatia a beneficiat de o crestere istorica de 61%, care a inclus nu doar majorari salariale si de burse, ci si imbunatatirea conditiilor de invatare si dezvoltare. In ceea ce priveste sanatatea, bugetul alocat Casei de Sanatate este de 73 miliarde de lei, iar cel al Ministerului Sanatatii este de 17 miliarde de lei.
Marcel Bolos a mentionat ca se urmareste implementarea obiectivelor de investitii finantate prin Planul National de Redresare si Rezilienta, inclusiv modernizarea unitatilor spitalicesti si investitii de peste 760 de milioane de euro in serviciile medicale de preventie, finantate din fonduri europene prin intermediul programului de Sanatate.
De asemenea, Marcel Bolos a reamintit ca, in calitate de ministru al fondurilor europene, a promovat doua programe speciale pentru componenta sociala, incluse in Politica de Coeziune 2021-2027: Programul Incluziune si Demnitate Sociala si Programul Educatie si Ocupare. Impreuna, aceste programe au un buget total de peste 8 miliarde de euro si urmaresc sa schimbe viata a peste 90.000 de copii si sa sprijine 2.000 de copii sa participe la educatia timpurie.
Ministrul Finantelor a incheiat prin a sublinia ca investitiile in educatie, sanatate si protectie sociala pentru tineri sunt esentiale pentru o economie de piata functionala si sustenabila. “Intelegerea liberalismului autentic nu exclude preocuparea fata de bunastarea celor mai vulnerabili, in special a copiilor. Ei nu sunt doar beneficiari ai politicilor noastre sociale, ci si resursa viitoare a economiei”, a declarat Marcel Bolos.
This post was last modified on oct. 18, 2024, 12:30 AM 00:30