X

2 Informari Oficiale de ULTIM MOMENT ale lui Nicusor Dan cu Masuri pentru Bucuresti

Nicusor Dan, primarul Bucurestiului, a anuntat semnarea a doua autorizatii de construire, una pentru consolidarea imobilului situat pe strada Dionisie Lupu, nr. 55, iar cealalta pentru finalizarea, in regim de urgenta, a lucrarilor de consolidare la imobilul de pe strada Vanatori, nr. 17. Aceste demersuri reprezinta un pas important in conservarea valorilor arhitecturale care confera identitate orasului Bucuresti.

Nicusor Dan anunta deasemenea ca si cladirea de pe Dionisie Lupu nr. 55, care adaposteste atat spatii rezidentiale, cat si comerciale, va fi consolidata prin intermediul Programului National de Consolidare a Cladirilor cu Risc Seismic Ridicat (PNCCRS), folosind fonduri nerambursabile.

Pe de alta parte, pentru continuarea consolidarii cladirii de pe strada Vanatori nr. 17, vor fi alocati bani din bugetul local. Imobilul a fost construit in anul 1938 si este incadrat in clasa de risc seismic I. Desi lucrarile de consolidare au fost demarate inca din anul 2011, vechile administratii nu au reusit sa reabiliteze aceasta cladire pana in prezent.

Ambele imobile au cate cinci etaje si mansarda si se afla in Zone Construite Protejate, ceea ce subliniaza importanta conservarii si reabilitarii acestora pentru a pastra specificul arhitectural al capitalei. Primaria Capitalei isi mentine angajamentul de a proteja si valorifica patrimoniul arhitectural al orasului, oferind un exemplu pentru alte administratii locale.

Nicusor Dan a anuntat ca demersurile pentru demolarea cladirii Cathedral Plaza vor continua, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a respins definitiv cererea de intrare in legalitate a imobilului. Constructia, ridicata pe baza unei autorizatii ilegale emise de Primaria Sectorului 1 in anul 2006, urmeaza sa fie demolata in baza dispozitiei semnate de Nicusor Dan in urma cu doi ani.

Istoricul acestei cladiri este unul complicat, implicand mai multe procese judiciare de-a lungul timpului. In anul 2010, Curtea de Apel Suceava a decis ca autorizatia de construire a fost emisa in mod nelegal, iar in anul 2013, Curtea de Apel Ploiesti a obligat Primarul Municipiului Bucuresti sa emita decizia privind desfiintarea Cathedral Plaza. Litigiul care a urmat acestei decizii a ajuns la final astazi, prin victoria Primariei Municipiului Bucuresti.

Nicusor Dan a subliniat ca demolarea Cathedral Plaza este responsabilitatea sa, conform deciziilor instantelor de judecata, iar costurile pentru demolare vor fi suportate initial de Primaria Capitalei, urmand ca ulterior banii sa fie recuperati de la Primaria Sectorului 1. In plus, Primaria Sectorului 1 se poate indrepta impotriva fostului primar si a fostului arhitect-sef pentru a recupera costurile.

Nicusor Dan a transmis un mesaj ferm celor care incearca sa sfideze legea si sa construiasca ilegal, subliniind ca autoritatile locale sunt pregatite sa astepte oricat este necesar pentru a demola cladirile ridicate ilegal, chiar daca acest lucru va dura 5, 10 sau 20 de ani.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on oct. 19, 2024, 12:17 PM 12:17

Disqus Comments Loading...