X

Problemele Oficiale de ULTIM MOMENT Aduse de Ministrul Mediului in Atentia Romanilor

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a vizitat joi Parcul Natural Comana, administrat de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, pentru a analiza situatia grava a Lacului Comana. Lacul, parte a Deltei Neajlovului, a secat complet in aceasta vara pentru prima data in istorie, din cauza conditiilor meteorologice extreme.

Ministrul Mediului anunta ca la vizita au participat si directorul general Romsilva, Marius Siulescu, presedintele ales al Consiliului Judetean Giurgiu, Toma Petcu, primarul comunei Comana, Aurel Enache, alaturi de reprezentanti ai Romsilva, ai administratiei parcului si ai Apele Romane Arges-Vedea.

„Astazi am fost martori ai impactului direct pe care schimbarile climatice si fenomenele meteorologice extreme il au asupra mediului. Secarea completa a Lacului Comana ameninta biodiversitatea din zona, lacul fiind habitatul a sute de specii de plante si animale, multe dintre acestea protejate.

Delta Neajlovului este a treia zona umeda importanta a Romaniei, dupa Delta Dunarii si Balta Mica a Brailei. Asa cum se intampla in astfel de cazuri, efectele negative nu se resimt doar asupra naturii, ci si asupra comunitatii locale si vizitatorilor.

Impreuna cu echipa si cu noua conducere a Consiliului Judetean Giurgiu, am elaborat un plan de investitii pentru lucrarile hidrotehnice necesare, astfel incat situatia din aceasta vara sa nu se mai repete. Solutiile tehnice identificate vor ajuta la mentinerea nivelului apei in acvifer, ceea ce va contribui la restabilirea echilibrului atat pentru ecosisteme, cat si pentru locuitorii din zona.”, a afirmat ministrul Mircea Fechet.

Lacul Comana, cunoscut si ca Balta Comana, se intinde pe o suprafata de aproximativ 1.200 de hectare si reprezinta un habitat tipic pentru pasarile acvatice si alte specii caracteristice zonelor umede din Romania. Lacul face parte din zona de protectie integrala a Parcului Natural Comana si a beneficiat, intre 2009 si 2012, de un proiect amplu de reconstructie ecologica, care a inclus construirea unui dig-baraj de joasa inaltime pe raul Neajlov. Proiectul, implementat de Consiliul Judetean Giurgiu, a avut ca scop protejarea si revitalizarea ecosistemului.

Pe durata vizitei, ministrul Mediului a evaluat si zonele turistice frecvent vizitate din Parcul Natural Comana si, impreuna cu echipa sa, a identificat masuri pentru imbunatatirea experientei vizitatorilor. Printre prioritatile mentionate se numara si construirea unui centru de vizitare modern si accesibil.

Ministrul Mediului spune ca parcul Natural Comana, arie protejata de interes national, se intinde pe aproximativ 250 km², intre fluviul Dunarea si Bucuresti. Parcul adaposteste un patrimoniu natural remarcabil, cu ecosisteme rare si biodiversitate deosebita.

Delta Neajlovului, ce acopera 1.200 de hectare, include lacuri, canale si grinduri, iar fondul forestier al parcului (8.000 ha), un fragment din vechii Codri ai Vlasiei, contine doua rezervatii naturale care protejeaza bujorul romanesc de padure si ghimpelul paduret, ambele declarate monumente ale naturii.

In parc se regasesc 15 tipuri de habitate de interes european (dintre care 7 specifice zonelor umede), 1.153 specii de plante, 31 specii de pesti (unul endemic), 11 specii de amfibieni, 10 specii de reptile, 212 specii de pasari, 40 specii de mamifere (inclusiv 6 specii de lilieci) si 146 specii de nevertebrate.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on oct. 19, 2024, 12:27 AM 00:27

Disqus Comments Loading...