X

Solutia Oficiala de ULTIM MOMENT a Ministrului Educatiei pentru o Problema Majora din Invatamant

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, vorbeste in mod oficial despre o solutie pentru una dintre cele mai importante probleme ale invatamantului romanesc, deoarece explica faptul ca multumita metodologiei privind organizarea si functionarea consortiilor scolare, directorii de unitati de invatamant sunt incurajati sa initieze astfel de parteneriate.

Ministrul Educatiei transmite ca aceasta masura vine ca o solutie pentru reducerea supraaglomerarii din anumite scoli, permitand utilizarea in comun a spatiilor, inclusiv a salilor de clasa. “Consortiile scolare pot fi solutia pentru reducerea supraaglomerarii din unele scoli, deoarece permit folosirea in comun a spatiilor.

Astfel, mai multi copii si profesorii lor au acces la o varietate mai mare de resurse educationale: biblioteci, ateliere scolare, cluburi ale elevilor, baze cultural-sportive”, a declarat Ligia Deca.

Ministrul Educatiei transmite totusi ca beneficiile nu se opresc aici, deoarece cadrele didactice din scolile care fac parte dintr-un consortiu vor avea prioritate la completarea normei, transfer sau schimb de posturi. “Acest tip de parteneriat are beneficii si pentru profesori, nu doar pentru elevi”, a adaugat ministrul.

La constituirea unui consortiu scolar se va tine cont de mai multi factori: posibilitatea de a derula activitati comune ale elevilor si cadrelor didactice; distantarea dintre unitatile de invatamant, caile de acces, existenta mijloacelor de transport in comun si a transportului scolar intre scolile din consortiu.

Ministrul Educatiei spune ca reorganizarea retelei scolare este esentiala pentru adaptarea la nevoile actuale ale sistemului educational. Reteaua scolara a unitatilor de invatamant de stat si particular preuniversitar este organizata de autoritatile administratiei publice locale, cu avizul conform al inspectoratelor scolare.

Pentru invatamantul special liceal si postliceal, organizarea revine consiliului judetean sau consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, cu consultarea partenerilor sociali si avizul Ministerului Educatiei.

Ministrul Educatiei transmite ca, in cadrul retelei scolare pot fi infiintate grupe sau clase in alternative educationale integrate in unitati scolare de stat sau particulare, conform legii. Persoanele juridice si fizice au, de asemenea, posibilitatea de a infiinta unitati de educatie timpurie si de invatamant primar, gimnazial, liceal si postliceal.

Reteaua scolara a unitatilor de invatamant este facuta publica la inceputul fiecarui an pentru anul scolar urmator. Cifra de scolarizare pentru invatamantul de stat se aproba prin hotarare a Guvernului cu cel putin sase luni inainte de inceperea anului scolar.

Prin aceste masuri, Ministerul Educatiei isi propune sa creeze un mediu educational mai eficient si mai accesibil pentru toti elevii si profesorii din Romania.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on oct. 19, 2024, 6:52 PM 18:52

Disqus Comments Loading...