Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a efectuat o vizita importanta in judetul Brasov, intr-un loc mai putin cunoscut publicului larg, dar cu o semnificatie majora pentru sistemul energetic national. Este vorba despre Nodul Tehnologic “Stalp 89” din zona Rasnov, un punct strategic in transportul gazelor naturale din Romania.
Ministrul Energiei spune ca nodul Tehnologic “Stalp 89” functioneaza ca o “intersectie” esentiala intre magistralele care vin din zonele Medias si Brasov si se indreapta catre Bucuresti. Rolul sau principal este de a asigura masurarea si distribuirea precisa a cantitatilor de gaze naturale, atat pentru consumul local din judetul Brasov, cat si pentru fluxul de gaze spre Bucuresti.
Ministrul Energiei a subliniat importanta acestui nod in cadrul retelei nationale, mentionand ca aici gazele sunt tratate cu sisteme moderne de odorizare automata, care garanteaza o distributie sigura.
“Ce face un sistem de odorizare? Simplu, adauga un compus chimic cu miros puternic gazelor naturale, care, in mod normal, sunt inodore. Acest proces are scopul de a face gazul detectabil prin miros in caz de scurgeri sau alte probleme. Interesant, nu?”, a explicat Sebastian Burduja.
De asemenea, nodul este dotat cu tehnologie avansata pentru masurarea parametrilor gazului, astfel incat fluxurile de gaze sunt monitorizate atent de la distanta in ceea ce priveste cantitatea, presiunea si temperatura. Nodul “Stalp 89” contribuie nu doar la distributia catre reteaua principala, ci si la alimentarea cu gaze a unor localitati importante precum Predeal si Azuga.
Ministrul Energiei a felicitat echipa Transgaz si pe directorul general, Ion Sterian, pentru munca depusa in ceea ce priveste intretinerea, modernizarea si extinderea retelei de transport a gazelor. In contextul apropierii iernii, Burduja a asigurat populatia ca nu vor exista probleme privind aprovizionarea cu gaz.
Depozitele de gaz sunt umplute la 103,29%, o cantitate record care depaseste cu 80 de milioane de metri cubi nivelul de anul trecut. In plus, productia zilnica de gaz depaseste consumul actual, oferind un plus de siguranta pentru perioada rece care urmeaza.
Sebastian Burduja a amintit si despre viitorul energetic al Romaniei, mentionand ca incepand cu anul 2027, prin proiectul Neptun Deep, productia de gaze va fi dubla. Proiectul se afla in grafic si va fi dus la bun sfarsit, in ciuda tuturor provocarilor si intereselor contrare. “Romania are gaz si vom continua sa ne asiguram independenta energetica”, a concluzionat ministrul.