NASA: Misiunea Speciala LANSATA spre Planeta Jupiter, ce Exploreaza Omenirea

NASA Misiunea Speciala LANSATA Planeta Jupiter Exploreaza Omenirea

NASA a anuntat in mod oficial faptul ca, a lansat cu succes nava spatiala Europa Clipper, care se imbarca intr-o lunga calatorie catre planeta Jupiter, unde va investiga luna Europa si potentialul sau de a sustine viata. Nava spatiala a fost lansata luni, la ora 12:06 p.m. EDT, de la Centrul Spatial Kennedy din Florida, utilizand o racheta SpaceX Falcon Heavy.

NASA spune ca aceasta este prima misiune dedicata explorarii unei lumi oceanice dincolo de Pamant, si cea mai mare nava construita vreodata de NASA pentru o misiune catre o alta planeta. Europa Clipper va calatori 2,9 miliarde de kilometri pe o traiectorie care va folosi asistenta gravitationala, mai intai catre Marte in patru luni, apoi se va intoarce spre Pamant pentru un alt impuls gravitational in 2026.

NASA confirma ca nava va ajunge sa orbiteze planeta Jupiter in aprilie 2030, si va efectua 49 de zboruri pe langa Europa pentru a colecta date importante. Administratorul NASA, Bill Nelson, a felicitat echipa misiunii pentru acest important pas in explorarea unei lumi oceanice dincolo de Pamant: “NASA este lider mondial in explorare si descoperire, iar misiunea Europa Clipper nu este diferita.

Explorand necunoscutul, Europa Clipper ne va ajuta sa intelegem mai bine daca exista potential de viata nu doar in sistemul nostru solar, ci si printre miliardele de luni si planete dincolo de Soarele nostru.”

NASA: Misiunea Speciala LANSATA spre Planeta Jupiter, ce Exploreaza Omenirea

Dupa separarea de racheta, la aproximativ o ora de la lansare, nava spatiala a transmis un semnal catre centrul de control al NASA din Canberra, Australia, stabilind comunicatia bidirectionala in jurul orei 13:13. Telemetria initiala a aratat ca nava este in stare buna si functioneaza conform asteptarilor.

Scopul principal al misiunii este de a determina daca luna Europa are conditii care ar putea sustine viata. Aceasta este de dimensiunea Lunii noastre, dar interiorul ei este foarte diferit. Datele din misiunea Galileo a NASA au aratat ca sub stratul de gheata al Europei se afla un ocean imens, sarat, care contine mai multa apa decat toate oceanele Pamantului la un loc. De asemenea, s-a observat prezenta unor compusi organici si surse de energie care ar putea favoriza existenta vietii.

Nicky Fox, administrator asociat al Directiei Misiunii Stiintifice la NASA, a declarat: “Nu am putea fi mai incantati de stiinta incredibila pe care o va aduce Europa Clipper generatiilor viitoare. Aceasta misiune se bazeaza pe mostenirea altor misiuni, precum Juno, Galileo si Voyager, care au explorat Jupiter si au contribuit la cautarea noastra de lumi locuibile dincolo de Pamant.”

Europa Clipper ne-ar putea oferi dovezi ca lumea oceanica a Europei este locuibila, ceea ce ar insemna ca exista mai multe lumi locuibile in sistemul nostru solar decat am fi banuit. Laurie Leshin, directorul Laboratorului de Propulsie cu Reactie al NASA, a subliniat: “Suntem incantati sa trimitem Europa Clipper pentru a explora aceasta lume oceanica potential locuibila. Stiinta pe care o va aduce ne va extinde cunostintele despre sistemul nostru solar si va inspira explorari viitoare.”

author avatar
Redactia iDevice.ro