Ordinul cu Masuri de ULTIM MOMENT ale lui Alexandru Rafila Vizand Sistemul de Sanatate din Romania

Ordinul Masuri ULTIM MOMENT Alexandru Rafila Sistemul Sanatate Romania

Alexandru Rafila, Ministrul Sanatatii, vrea sa adopte un nou ordin ministerial foarte important, care urmeaza sa implementeze o serie de modificari importante privind reglementarile referitoare la medicamentele compensate in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania.

Alexandru Rafila spune ca noul ordin, semnat in colaborare cu presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), vine in sprijinul pacientilor asigurati, aducand schimbari ce vor avea un impact pozitiv asupra accesului la medicamente si tratamente.

Ordinul, care modifica anexele nr. 1 si nr. 2 la Ordinul nr. 564/499/2021, introduce actualizari esentiale pentru protocoalele terapeutice privind prescrierea medicamentelor aferente denumirilor comune internationale (DCI) cuprinse in lista medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, fie cu contributie personala, fie fara, pe baza de prescriptie medicala.

Alexandru Rafila subliniaza in mod oficial faptul ca, aceste medicamente sunt esentiale pentru tratarea mai multor afectiuni cronice si pentru asigurarea continuitatii tratamentelor pacientilor din cadrul programelor nationale de sanatate.

Alexandru Rafila mentioneaza ca aceste modificari au fost elaborate pentru a imbunatati accesul pacientilor la tratamentele necesare si pentru a simplifica procedurile administrative din domeniul sanitar. “Aceste modificari vor asigura o mai mare flexibilitate in prescrierea si accesul la medicamente esentiale pentru pacienti, contribuind astfel la cresterea calitatii serviciilor medicale oferite,” a declarat ministrul Rafila.

Noua reglementare vine in contextul in care pandemia de COVID-19 a scos in evidenta importanta unui sistem de sanatate eficient si flexibil, capabil sa raspunda rapid nevoilor populatiei. Conform ordinului, protocoalele terapeutice au fost actualizate pentru a include noile descoperiri in domeniul farmaceutic, permitand astfel medicilor sa prescrie tratamente mai adaptate la nevoile individuale ale pacientilor.

“Am tinut cont de necesitatea unei abordari personalizate in ceea ce priveste tratamentul pacientilor, iar aceste protocoale actualizate vor aduce mai multe beneficii pentru cei care au nevoie de ingrijire medicala. De asemenea, am urmarit reducerea birocratiei si a obstacolelor administrative care ingreunau accesul pacientilor la medicamente,” a mai adaugat Alexandru Rafila.

Noul ordin a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei si a intrat in vigoare de la data publicarii. Ministerul Sanatatii si CNAS isi propun sa continue eforturile de modernizare a sistemului sanitar si de asigurare a accesului echitabil la ingrijiri medicale de calitate pentru toti cetatenii Romaniei.

author avatar
Redactia iDevice.ro