2 Initiative de ULTIM MOMENT Anuntate de Ministrul Educatiei pentru Invatamantul din Romania

2 Initiative ULTIM MOMENT Anuntate Ministrul Educatiei Invatamantul Romania

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a anuntat o noua initaitiva extrem de importanta pentru Romania, iar asta deoarece vorbeste despre lansarea unui nou program de burse destinate cercetarii si formarii postuniversitare si postdoctorale. Acest program include bursele „Vasile Parvan” la Accademia di Romania din Roma si „Nicolae Iorga” la Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica din Venetia.

Ministrul Educatiei spune ca pentru anul 2025, se vor acorda 150 de luni de bursa, iar stagiile vor incepe dupa 1 ianuarie 2025. Domeniile pentru care se acorda aceste burse sunt diverse, incluzand istoria si stiintele sociale, arheologia, arhivistica, biblioteconomia, filologia clasica si moderna, istoria artei, arhitectura, literatura, studiile literare, artele, stiintele economice si stiintele exacte.

Valoarea unei burse este de 800 de euro pe luna, fiind oferita pentru o perioada de minimum doua luni consecutive si maximum doi ani universitari consecutivi. Un alt beneficiu major al acestui program este cazarea gratuita oferita bursierilor, fie la Accademia di Romania din Roma, fie la Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica din Venetia, precum si accesul la spatiile de studiu si cercetare ale acestor institutii.

Ministrul Educatiei transmite ca acest sprijin semnificativ vine in intampinarea nevoilor cercetatorilor romani care doresc sa-si continue activitatea intr-un mediu academic international de prestigiu.

Ministrul Educatiei vorbeste in paralel si un alt subiect important pentru viitorul educatiei romanesti: digitalizarea in sistemul de invatamant. „Pentru digitalizarea in educatie avem nevoie de profesori care sa aiba competente de pedagogie digitala,” a declarat ministrul.

Ministerul Educatiei va sprijini formarea a peste 100.000 de cadre didactice pentru a-si dezvolta competentele-cheie de pedagogie digitala. Finantarea pentru acest proiect, in valoare de 80 de milioane de euro, provine din fondurile Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR).

De asemenea, Ligia Deca a mentionat ca a semnat contractele pentru cele 18 proiecte castigatoare ale apelului de proiecte „Pedagogie digitala pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar”. Aceste proiecte reprezinta un pas important catre modernizarea educatiei romanesti si integrarea tehnologiei in practicile de predare la clasa, contribuind la pregatirea unor cadre didactice mai bine echipate pentru provocarile viitorului.

Prin aceste initiative, Ministerul Educatiei isi propune sa transforme profund sistemul educational romanesc, atat prin sustinerea cercetarii la nivel international, cat si prin adaptarea invatamantului la noile cerinte tehnologice ale secolului XXI.