X

Demers Normativ de ULTIM MOMENT al Simonei Bucura-Oprescu cu Masuri Guvernamentale Asteptate de Multi Romani

Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii, a dezvaluit in mod oficial astazi o noua Hotarare de Guvern asteptata de catre un numar extrem de mare de romani, deoarece incepand cu data de 1 ianuarie 2025, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi majorat la 4.050 lei lunar.

Simona Bucura-Oprescu, mentioneaza in Hotararea de Guvern ca aceasta crestere reprezinta un avans de 9,46% fata de nivelul actual de 3.700 lei, stabilit prin Hotararea Guvernului nr. 598/2024. Decizia este in conformitate cu articolul 164 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, care prevede ca salariul minim este stabilit prin hotarare a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor.

Factorii luati in considerare includ reducerea riscului de saracie si excluziune sociala pentru angajati, precum si indicatori economici precum productivitatea muncii, evolutia preturilor de consum si cresterea economica, masura fiind anuntata de catre Marcel Ciolacu cu doar cateva saptamani in urma.

Simona Bucura-Oprescu subliniaza ca in prezent, aproximativ 843.668 de salariati, reprezentand 15,5% din numarul total de angajati activi, beneficiaza de salariul minim brut pe tara. Odata cu majorarea la 4.050 lei, numarul beneficiarilor va creste la 1.823.520 de salariati.

Simona Bucura-Oprescu a mentionat ca majorarea salariului minim va avea efecte pozitive asupra cresterii economice prin stimularea ocuparii, cresterea puterii de cumparare a salariatilor si reducerea muncii la negru. Deasemenea, cresterea salariului minim poate atrage forta de munca in sectoarele unde exista deficit, facand munca mai atractiva pentru categorii precum tinerii si femeile.

Majorarea salariului minim influenteaza si alte drepturi si obligatii: contributia pentru persoane cu handicap neincadrate va creste, deoarece calculul se raporteaza la salariul minim (Legea nr. 448/2006, art. 78 alin. 3). Punctul de amenda ar putea avea deasemenea o valoare mai mare, ea fiind raportata la salariul minim (OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, art. 98).

Simona Bucura-Oprescu mentioneaza in Hotararea de Guvern ca sectoare precum comertul, transporturile si intreprinderile mici si mijlocii ar putea resimti cresterea cheltuielilor cu forta de munca, avand in vedere ca nivelul salariilor in aceste domenii este sub media nationala.

Tariful orar va creste de la 22,024 lei/ora (decembrie 2024) la 24,496 lei/ora (ianuarie 2025), pentru un program complet de lucru de 165,334 ore pe luna.
Programul de lucru: Modificarile au fost calculate tinand cont de variatia numarului mediu de ore lucrate pe luna.

Autoritatile spera ca aceasta masura va contribui la reducerea numarului de persoane aflate in risc de saracie si va stimula consumul intern. Totusi, ramane de vazut cum vor reactiona mediul de afaceri si piata muncii la aceasta schimbare semnificativa.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on oct. 21, 2024, 11:22 AM 11:22

Disqus Comments Loading...