X

Informarile de ULTIM MOMENT ale Ministerului Apararii privind Actiunile Ministrului si ale Soldatilor Armatei Romane

Ministerul Apararii anunta in mod oficial o actiune extrem de importanta derulata de catre ministrul apararii nationale, Angel Tilvar, iar asta pentru ca in cursul saptamanii trecute el a reprezentat Romania la Reuniunea ministrilor apararii din statele membre NATO, desfasurata la Cartierul General din Bruxelles.

Ministerul Apararii spune ca aceasta intalnire a marcat un nou pas in angajamentele Romaniei de a intari securitatea nationala si internationala, cu accent pe colaborarea cu partenerii din Alianta si din regiuni strategice. In prima zi a reuniunii, ministrul Tilvar a participat la doua sesiuni de mare importanta.

Prima sesiune s-a axat pe consolidarea cooperarii cu statele partenere din regiunea Indo-Pacific, regiune cu un rol din ce in ce mai semnificativ in contextul geopolitic global. In a doua sesiune, Consiliul NATO-Ucraina a reafirmat sprijinul ferm pentru Ucraina in contextul conflictului cu Rusia, subliniind angajamentul NATO de a sustine eforturile de aparare ale Ucrainei.

Ministerul Apararii transmite ca tot in aceeasi zi, Angel Tilvar a semnat doua scrisori de intentie esentiale pentru viitorul apararii europene. Prima vizeaza cooperarea la constituirea unor flote multinationale de sisteme de aeronave pilotate de la distanta (RPAS), o masura care va imbunatati semnificativ capacitatile de supraveghere si aparare aeriana.

A doua scrisoare, semnata in colaborare cu Bulgaria si Turcia, urmareste stabilirea unui coridor de mobilitate militara, destinat sa faciliteze miscarea rapida a fortelor in regiune, esentiala pentru securitatea flancului estic al NATO. Ziua de 18 octombrie a fost marcata de sesiunea NATO dedicata posturii de descurajare si aparare.

Ministrul Apararii, Angel Tilvar, a subliniat nevoia unei aparari integrate aeriene si antiracheta, in special in contextul incursiunilor repetate ale dronelor rusesti in spatiul aerian al NATO. Romania continua sa isi reafirme rolul activ in NATO, semnand si documentul de aderare la initiativa coridorului VIII pan-european de mobilitate militara, alaturi de Albania, Bulgaria, Italia si Macedonia de Nord, in vederea imbunatatirii capacitatii de raspuns rapid in regiune.

Ministerul Apararii n marja reuniunii, ministrul roman al apararii a avut intrevederi bilaterale cu omologii sai din Albania si alte state aliate, cu care a discutat despre securitatea in Balcanii de Vest si despre modalitatile de consolidare a cooperarii in cadrul NATO.

Deasemenea, a participat la intalnirea aniversara a Coalitiei Globale anti-ISIS/Daesh, reafirmand angajamentul Romaniei in combaterea terorismului international si contributia sa activa in regiunile afectate de acest fenomen.

In paralel cu reuniunea NATO, exercitiile militare de antrenament continua pe teritoriul Romaniei. Exercitiul MOBEX BZ-IL-24, desfasurat in judetele Buzau si Ialomita, a testat capacitatile de completare a unitatilor militare cu personal si tehnica, evaluand coeziunea actionala intre militarii activi si rezervisti.

De asemenea, intre 14 si 19 octombrie, pe Bratul Sfantu Gheorghe al Dunarii, s-a desfasurat exercitiul „Danube Protector 24.11.II”, cu participarea a 300 de militari din Flotila Fluviala. Ziua Distinsilor Vizitatori a marcat incheierea acestui exercitiu, unde au participat liderii de varf ai fortelor navale, aeriene si terestre din Romania. Exercitiul a vizat respingerea inamicului si asigurarea securitatii comunicatiilor fluviale, cu implicarea unui numar impresionant de nave de lupta si echipamente specializate.

Aceste eforturi si exercitii subliniaza angajamentul ferm al Romaniei de a mentine un nivel ridicat de pregatire militara si de a contribui la securitatea fluviala si regionala, in colaborare cu aliatii din NATO.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on oct. 21, 2024, 1:00 PM 13:00

Disqus Comments Loading...