X

Programul de ULTIM MOMENT Anuntat de Ministrul Educatiei, Vizand Scolile din Toata Romania

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a introdus recent noi reglementari care vizeaza profesorii ce predau in scolile din toata Romania, iar asta pentru ca in baza lor, admiterea la programele de studii universitare de licenta pentru Pedagogia Invatamantului Primar.

Ministrul Educatiei transmite ca, potrivit noilor norme, admiterea va fi realizata atat pe locuri finantate de la bugetul de stat, cat si pe locuri cu taxa, in functie de numarul de locuri alocate de Ministerul Educatiei fiecarei institutii de invatamant superior.

Procesul de admitere se va desfasura conform prevederilor legale in vigoare si va fi similar cu cel al altor programe universitare de licenta. Universitatile vor avea libertatea de a elabora propriile metodologii de admitere, insa acestea trebuie sa fie conforme cu Metodologia-cadru stabilita la nivel national.

Ministrul Educatiei subliniaza ca o noutate semnificativa o reprezinta introducerea unei probe eliminatorii in cadrul examenului de admitere, intitulata „Abilitati de comunicare si aptitudini”. Aceasta proba este menita sa evalueze potentialul si motivatia candidatilor, asigurand selectia viitorilor profesori care sa fie bine pregatiti si pasionati de cariera didactica.

Un alt element central al noului cadru educational este practica pedagogica, care devine o disciplina obligatorie in cadrul programului de studii pentru Pedagogia Invatamantului Primar. Practica pedagogica va reprezenta minimum 15% din totalul orelor alocate programului si va fi realizata sub coordonarea unui tutore din cadrul institutiei de invatamant superior si a unui profesor mentor din unitatea de invatamant preuniversitar.

Aceste stagii de practica vor fi reglementate prin acorduri-cadru intre universitati si scoli, care vor fi valabile intre 1 si 4 ani scolari. Deasemenea, in vederea unei formari profesionale de inalta calitate, universitatile vor avea posibilitatea de a organiza stagiile de practica si in strainatate, prin intermediul programelor Uniunii Europene, cum ar fi Europass.

Ministrul Educatiei sustine ca aceste stagii vor permite studentilor sa dobandeasca o experienta practica extinsa si diversificata in diferite contexte educationale. Finalizarea studiilor pentru acest program universitar va implica sustinerea examenului de licenta, in conformitate cu reglementarile legale. Absolventii vor primi o diploma care le va certifica toate competentele dobandite si care le va permite sa urmeze ulterior programe de studii de masterat.

Ligia Deca a subliniat ca aceste masuri au fost luate pentru a asigura o formare solida si o pregatire practica riguroasa pentru viitoarele cadre didactice, contribuind astfel la dezvoltarea unui sistem educational de calitate in Romania.

Ministerul Educatiei ramane angajat in a imbunatati constant calitatea formarii initiale a profesorilor, oferindu-le viitorilor dascali toate resursele necesare pentru a excela in cariera lor didactica.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on oct. 21, 2024, 12:16 AM 00:16

Disqus Comments Loading...