X

Progremele de ULTIM MOMENT Anuntate de Ministrul Energiei pentru Milioane dintre Romani

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat progresele remarcabile ale Romaniei in sectorul energiei nucleare, cu un accent special pe dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR). „Saptamana aceasta, stirile despre angajamentul gigantilor IT in investitiile pentru reactoare modulare de mici dimensiuni au facut inconjurul lumii”, a declarat Burduja.

Ministrul Energiei a mentionat ca aceste tehnologii vor oferi energie curata, produsa in mod constant, esentiala pentru sustinerea centrelor de date, a caror cerere de energie va creste exponential odata cu dezvoltarea inteligentei artificiale.

Ministrul Energiei a subliniat ca Romania nu doar ca tine pasul cu aceste evolutii globale, ci se si pozitioneaza ca un lider in sectorul nuclear civil. „Romania are o traditie de zeci de ani in acest domeniu, inca din anii ’70. Avem profesionisti de top si curajul de a adopta cele mai noi tehnologii. Datorita acestui lucru, suntem deja pe radarul marilor investitori in centre de date”, a adaugat el.

Un alt motiv de mandrie pentru Romania vine din recunoasterea eforturilor sale la nivel european. Doua proiecte romanesti au fost selectate de Alianta Industriala Europeana pentru SMR-uri, o initiativa a Comisiei Europene.

Este vorba despre „NuScale VOYGR SMR”, dezvoltat de Nuclearelectrica si Nova Power, si proiectul „ALFRED”, un reactor de generatie IV dezvoltat de RATEN, in colaborare cu parteneri internationali precum Ansaldo Nucleare, SCK-CEN si ENEA. „Din noua proiecte selectate la nivel european, doua provin din Romania. Este o performanta de care trebuie sa fim mandri”, a declarat Burduja.

Ministrul Energiei a subliniat ca aceste proiecte fac parte dintr-o initiativa europeana care urmareste accelerarea implementarii tehnologiilor SMR pana la inceputul anilor 2030. Aceasta reusita este vazuta ca o dovada a potentialului tehnologiei SMR, in ciuda scepticismului unor voci.

„Vreau sa cred ca aceasta realizare va convinge pe cei care nu cred in viitorul acestei tehnologii si care ne spun ca Romania nu ar trebui sa isi asume proiecte indraznete in energie”, a adaugat el.

Romania si Europa isi doresc, prin aceste proiecte, sa reduca dependenta energetica fata de Federatia Rusa, sa atinga obiectivele UE privind competitivitatea si sa asigure o energie sigura, accesibila si curata pentru toti cetatenii.

La nivel national, Romania isi propune sa atinga o capacitate de peste 3500 MW in centralele nuclearo-electrice in urmatorii ani. Proiectele aflate in plan includ extinderea centralei de la Cernavoda, construirea unei noi unitati SMR la Doicesti si dezvoltarea demonstratorului ALFRED la Mioveni.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on oct. 21, 2024, 12:10 AM 00:10

Disqus Comments Loading...