X

Volodimir Zelenski Anunta Masurile de Urgenta Aplicate in Plin Razboi cu Rusia

Volodimir Zelenski, Presedintele Ucrainei, a facut o serie de declaratii importante dupa sedinta Consiliului National de Securitate si Aparare, in cadrul careia s-au abordat probleme legate de sistemul de evaluare a dizabilitatii si de abuzurile comise de functionarii publici din diverse institutii ale statului.

Volodimir Zelenski a subliniat ca exista sute de cazuri de dizabilitati clar nejustificate in randul functionarilor din Vama, Serviciul Fiscal, sistemul fondului de pensii si administratiile locale. Presedintele a insistat ca toate aceste nereguli sa fie tratate cu profunzime si rapiditate.

“Sistemul MSEC trebuie abolit. Dar pentru o schimbare reala si cuprinzatoare, trebuie sa digitalizam complet toate etapele procesului de evaluare a dizabilitatii”, a declarat Zelenski, referindu-se la Comisiile de Experti Medicali si Sociali (MSEC).

Presedintele a atras atentia asupra faptului ca nu doar functionarii isi folosesc conexiunile pentru a obtine statutul de handicap, dar si ca persoanele cu dizabilitati reale, in special cei raniti in lupte, se confrunta adesea cu dificultati in obtinerea unui statut adecvat si a platilor echitabile. “Guvernul nu are prea mult timp la dispozitie sa rezolve aceasta problema”, a avertizat liderul ucrainean.

In cadrul sedintei Consiliului, au fost prezentate rapoarte de catre sefii mai multor institutii, inclusiv SSU, Ministerul Afacerilor Interne si Procuratura Generala, in care se subliniau incalcarile si cazurile clare de dizabilitati frauduloase in randul oficialitatilor. In urma acestor rapoarte, Consiliul National de Securitate si Aparare a adoptat o serie de masuri menite sa restabileasca justitia si sa reformeze sistemul de expertiza medicala si sociala.

Printre masurile luate se numara digitalizarea procedurilor pentru toate etapele comisiilor de experti medicali si sociali, revizuirea deciziilor nejustificate privind statutul de invaliditate a functionarilor, un audit complet al pensiilor si al angajarilor relevante, dar si modificari de reglementare pentru reformarea urgenta a sistemului MSEC.

Volodimir Zelenski mentioneaza deasemenea, necesitatea responsabilitatii personale pentru situatia actuala si a decis ca trebuie luate masuri de personal in cadrul autoritatilor centrale. “Am instruit prim-ministrul Ucrainei sa rezolve problema la nivel executiv central, in special in cadrul ministerelor de resort. Avem nevoie de decizii de personal”, a afirmat presedintele.

Volodimir Zelenski a cerut responsabilitate politica si din partea procurorului general in ceea ce priveste situatia din cadrul organelor de urmarire penala. “Trebuie sa existe responsabilitate personala si decizii de personal bazate pe aceasta situatie in autoritatile centrale”, a concluzionat liderul ucrainean.

In finalul declaratiilor, presedintele a tinut sa multumeasca tuturor celor care ajuta Ucraina, inclusiv razboinicilor si celor care lucreaza in interesul tarii, subliniind ca doar prin eforturi comune si printr-un sistem corect si digitalizat se va putea ajunge la o justitie sociala reala si la un sprijin adecvat pentru cei care au cu adevarat nevoie.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on oct. 22, 2024, 10:04 PM 22:04

Disqus Comments Loading...