X

Initiativa de ULTIM MOMENT a lui Florin Barbu cu Masuri pentru Agricultura din Romania

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, anunta ca la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a avut loc o intalnire de lucru intre reprezentantii procesatorilor din industria alimentara, si directia de resort din institutie. Scopul principal al intalnirii a fost de a purta o discutie preliminara privind un proiect de act normativ ce vizeaza instituirea unei masuri pentru combaterea cresterii excesive a preturilor la produsele agricole si alimentare, precum si la ingrasaminte, furaje si pesticide.

Florin Barbu a declarat: “Este important sa ne armonizam punctele de vedere cu privire la masurile de combatere a cresterii excesive a preturilor, si de aceea am avut acest dialog cu reprezentantii procesatorilor. Dumnealor vor analiza masurile impreuna cu cei pe care ii reprezinta, iar peste o saptamana ne vom reintalni pentru a definitiva actul normativ.”

Florin Barbu a subliniat importanta colaborarii dintre autoritati si procesatori pentru a ajunge la un consens in ceea ce priveste masurile necesare pentru stabilizarea preturilor. “Vrem sa ne asiguram ca masurile adoptate vor avea un impact pozitiv asupra intregului lant alimentar, de la fermieri la consumatori. Este esential sa gasim solutii echitabile care sa protejeze atat interesele producatorilor, cat si pe cele ale consumatorilor finali,” a adaugat Florin Barbu.

Ministrul a facut referire si la decizia Romaniei de a introduce ordonante pentru produsele venite din Ucraina, precum ouale si carnea de pui, care au intrat pe piata cu preturi de dumping. “Am luat decizia de a introduce in ordonanta licentierea produselor care vin din Ucraina, o premiera in Uniunea Europeana.

Doar procesatorii sau fermierii romani care au nevoie de aceste produse vor putea obtine licentele necesare,” a subliniat ministrul. Aceasta masura are scopul de a proteja productia interna si de a preveni distorsiunile pe piata cauzate de importurile la preturi foarte mici.

In ceea ce priveste situatia produselor romanesti, Florin Barbu a mentionat faptul ca Romania are un grad de autosuficienta de 100%. Ministerul dirijeaza cererile de licente catre fermierii si producatorii locali, cu scopul de a sprijini productia interna.

“Sigur, legumele au o crestere de pret in perioada aceasta, pentru ca am finantat foarte mult bazinul legumicol din Romania si am sprijinit instalarea multor tineri fermieri cu sume de pana la 70.000 euro. Desi ardeiul kapia este acum intre 7 si 10 lei, ma bucur ca aceste legume sunt romanesti si sunt in magazinele din tara,” a explicat ministrul.

De asemenea, ministrul a evidentiat importanta investitiilor in sectorul agricol pentru a asigura competitivitatea fermierilor romani. “Am alocat fonduri semnificative pentru modernizarea bazinelor legumicole si pentru sustinerea tinerilor fermieri. Aceste investitii ne vor ajuta sa crestem productia interna si sa reducem dependenta de importuri, ceea ce va contribui la stabilitatea preturilor pe termen lung,” a adaugat el.

Referitor la carnea de porc, Florin Barbu a mentionat ca nu anticipeaza cresteri de preturi. Adaosul comercial este plafonat la 20%, iar scumpirile inregistrate sub plafonare se datoreaza altor cheltuieli colaterale ale operatorilor din procesare si retail.

“Este posibil ca alte costuri operationale sa fi crescut, insa plafonarea adaosului ramane o masura stabila pentru a mentine preturile accesibile pentru populatie,” a concluzionat ministrul Agriculturii. El a mai mentionat ca autoritatile monitorizeaza constant evolutia costurilor din sectorul alimentar pentru a interveni acolo unde este necesar si pentru a se asigura ca masurile de plafonare sunt eficiente.

Ministrul a subliniat si importanta unui dialog continuu intre autoritati, procesatori si fermieri pentru a identifica cele mai bune solutii in vederea stabilizarii pietei. “Trebuie sa ramanem vigilenti si sa colaboram strans pentru a preveni orice dezechilibru care ar putea afecta atat producatorii, cat si consumatorii. Este esential sa avem o piata stabila si predictibila pentru a putea garanta accesul populatiei la produse alimentare de calitate, la preturi corecte,” a mai spus Florin Barbu.

Intalnirea de la MADR reprezinta un prim pas in directia identificarii unor solutii concrete pentru combaterea cresterii preturilor, iar autoritatile sunt hotarate sa colaboreze cu toate partile implicate pentru a implementa masurile necesare in cel mai scurt timp. Urmatoarea intalnire va avea loc saptamana viitoare, cand se vor discuta concluziile analizelor efectuate de procesatori si se va definitiva proiectul de act normativ.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on oct. 23, 2024, 12:38 AM 00:38

Disqus Comments Loading...