Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a decis sa publice o serie de informari oficiale de ultim moment, cu privire la schimbarile extrem de importante despre care ar trebui sa stim, el anuntand cu entuziasm progresele inregistrate in sectorul energetic, multumita eforturilor sustinute ale echipei sale si fondurilor atrase prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
“Cea mai mare multumire pe care o am, alaturi de echipa mea, este sa vedem roadele muncii noastre din ultimele 15 luni. Iata ca a venit toamna si este timpul recoltei si pentru sistemul energetic”, a declarat Burduja. Acesta a precizat ca proiectele evaluate si contractate de Ministerul Energiei in cadrul PNRR au inceput sa fie finalizate si sa produca energie verde pentru Romania.
Ministrul Energiei a amintit de eforturile depuse in ultima zi lucratoare din 2023, cand el si colegii sai au lucrat pana la ora 4 dimineata pentru a contracta proiectele din investitia 1 din PNRR. “Astazi am vazut cu ochii nostri o astfel de investitie finalizata, un adevarat model de bune practici”, a adaugat acesta, referindu-se la parcul fotovoltaic de la Sarmasag, judetul Salaj — cea mai mare investitie finalizata din PNRR pana in acest moment la Ministerul Energiei.
Parcul fotovoltaic de la Sarmasag dispune de o putere instalata de 51,4 MW in panouri fotovoltaice, la care se adauga 20 MWh capacitate de stocare in baterii. Aceste capacitati de stocare a energiei au un rol esential in echilibrarea sistemului energetic national, permitand furnizarea energiei chiar si atunci cand soarele nu straluceste sau vantul nu bate.
Sebastian Burduja a mentionat si elementele cheie ale succesului acestui proiect: “Reteta de succes include nu doar baterii de stocare, ci si fonduri private, inclusiv prin Fondul Initiativei celor Trei Mari — un demers regional care, iata, incepe sa devina palpabil.
Deasemenea, un contract pe termen lung de vanzare a energiei electrice cu producatorul berii Ursus asigura sustenabilitatea proiectului. Cand va veti bucura de un pahar de bere rece, sa tineti cont ca aceasta are la baza energie verde.”
Acest proiect este doar un exemplu din intregul portofoliu de investitii pentru care Ministerul Energiei a atras peste 13 miliarde de euro fonduri nerambursabile. Burduja a subliniat ca in urmatorii 3-5 ani vor fi finalizate multe alte investitii care vor contribui la dezvoltarea economiei romanesti: “Fiecare investitie inseamna locuri de munca si o energie mai sigura, mai ieftina si, dupa caz, mai verde.”
Ministrul Energiei dezvaluie ca obiectivul principal al programului de investitii al ministerului este transformarea Romaniei in tara cu cel mai bun pret la energie electrica si gaze naturale din regiune. “Asta inseamna mai multi bani in buzunarul romanilor dupa plata facturilor, dar si o economie mai competitiva, care atrage investitii noi si genereaza dezvoltare”, a explicat ministrul.
Romania a investit prea putin in sistemul energetic in ultimele trei decenii, insa acum, prin eforturi sustinute, se incearca recuperarea timpului pierdut si aducerea tarii la nivelul pe care il merita. Burduja a concluzionat: “Nu vom face asta peste noapte, nu intr-un an sau doi. Dar rezultatele deja incep sa se vada. Inainte, impreuna!”