Reforma Istorica de ULTIM MOMENT a Simonei Bucura-Oprescu cu o Masura Asteptata de Zeci de Ani in Romania

Reforma Istorica ULTIM MOMENT Simonei Bucura-Oprescu cu o Masura Asteptata Zeci Ani Romania

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, anunta o masura istorica luata inaintea alegerilor parlamentare si prezidentiale, iar asta pentru ca dupa o perioada de 24 de ani in care nu a fost adusa la zi, Grila Nationala de Evaluare a Nevoilor Persoanelor Varstnice a fost revizuita, marcand o schimbare importanta in modul de evaluare si incadrare a persoanelor in grade de dependenta.

Simona Bucura-Oprescu subliniaza ca decizia face parte dintr-un set de masuri care vizeaza imbunatatirea serviciilor sociale destinate varstnicilor din Romania. Aceasta grila este esentiala in evaluarea persoanelor varstnice, fiind utilizata in stabilirea gradului de dependenta si in elaborarea planului individualizat de ingrijire si asistenta.

Prin revizuirea sa, autoritatile urmaresc o evaluare mai amanuntita si mai precisa a nevoilor acestor persoane, in conformitate cu standardele internationale. In acest context, un nou instrument de masurare, bazat pe 36 de parametri, va fi introdus pentru evaluarea dizabilitatii, un model propus de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Scopul acestei noi abordari este de a asigura o evaluare detaliata si de a imbunatati calitatea ingrijirilor si asistentei oferite varstnicilor. „Prin implementarea acestor masuri de revizuire ne dorim ca acordarea serviciilor sociale pentru persoanele varstnice sa se realizeze conform nevoilor lor reale, iar primul pas este ca ele sa fie evaluate complet si detaliat.

De asemenea, prin aceste masuri avem in vedere eficientizarea procesului de planificare si finantare a serviciilor sociale acordate persoanelor varstnice dependente si cresterea gradului de acces al acestora la serviciile sociale.” afirma Simona Bucura-Oprescu.

Simona Bucura-Oprescu a avut in vedere si simplificarea procesului de evaluare socio-medicala. Astfel, pentru eficientizarea activitatii serviciului public de asistenta sociala (SPAS), formularul pentru fisa de evaluare socio-medicala va valorifica informatiile deja existente in sistemul de evidenta al SPAS, eliminand astfel birocratia suplimentara si imbunatatind timpul de raspuns in cazul cererilor de asistenta sociala.

O alta masura importanta care vine in sprijinul persoanelor varstnice este operationalizarea celor 71 de centre de zi de ingrijire si asistenta, ce vor fi infiintate prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Aceste centre vor oferi servicii de ingrijire si suport pentru varstnicii aflati in diferite grade de dependenta, contribuind astfel la imbunatatirea calitatii vietii acestora.

Modificarile aduse grilei nationale de evaluare vor intra in vigoare incepand cu 1 martie 2025. Cererile de asistenta sociala inregistrate pana la aceasta data vor fi solutionate conform legislatiei in vigoare la momentul respectiv.

Simona Bucura-Oprescu confirma ca reforma grilei de evaluare este vazuta ca un pas crucial in modernizarea sistemului de asistenta sociala din Romania, aducand mai aproape serviciile publice de nevoile reale ale populatiei varstnice. Schimbarile propuse de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale urmaresc nu doar o imbunatatire a calitatii serviciilor, ci si o eficientizare a resurselor si o reducere a birocratiei.

Aceasta reforma semnificativa subliniaza angajamentul autoritatilor de a asigura conditii mai bune de trai pentru persoanele varstnice si de a le oferi acestora acces la servicii de ingrijire adaptate nevoilor lor specifice.

author avatar
Redactia iDevice.ro