Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a luat o decizie de ultim moment, pe care a pus-o in practica deja, iar asta pentru ca este deja initiata o noua consultare publica pentru „Ghidul solicitantului”, privind apelul necompetitiv de proiecte „Incluziunea copiilor si tinerilor cu cerinte educationale speciale (CES)”.
Ministrul Educatiei transmite ca acest proiect are ca scop sprijinirea integrarii si sustinerii educationale a copiilor si tinerilor cu nevoi speciale, iar bugetul total alocat este de 24.852.941 de euro, masura fiind una extrem de importanta pentru viitorul tinerilor.
Proiectul prevede o serie de activitati obligatorii. Una dintre acestea este infiintarea si dotarea camerelor-resursa, dedicate suportului educational si psihopedagogic pentru copiii si tinerii cu CES si/sau dizabilitati. Deasemenea, se va achizitiona echipament specializat, tehnologii asistive si alte materiale educationale adaptate diferitelor categorii de deficiente si nevoi.
Ministrul Educatiei mentioneaza ca activitatile educationale vor include sportul, muzica, teatrul si alte domenii cultural-creative, iar organizarea lor se va realiza in colaborare cu entitati publice si private care activeaza in aceste sectoare.
Se vor dezvolta deasemenea ateliere protejate pentru copiii si tinerii cu dizabilitati si/sau CES, menite sa-i ajute sa se dezvolte intr-un mediu adaptat si protejat. Alte activitati includ asigurarea de sprijin educational specializat si de consiliere psihologica, care vor contribui la dezvoltarea cognitiva, sociala, fizica si emotionala a beneficiarilor.
Ministrul Educatiei a anuntat alocarea a 100 de milioane de lei pentru sustinerea activitatilor educationale din cadrul „Saptamanii verzi”. Fondurile vor fi distribuite scolilor din intreaga tara prin intermediul inspectoratelor scolare, si vor fi folosite pentru achizitionarea de materiale didactice si organizarea de excursii tematice axate pe educatia ecologica.
Activitatile finantate includ organizarea de lectii demonstrative, excursii cu tematica de mediu, amenajarea spatiilor verzi din cadrul scolilor, actiuni de ecologizare si colectare de deseuri. De asemenea, scolile vor putea amenaja un „colt verde” in interiorul unitatilor de invatamant, iar elevii si profesorii vor putea participa la schimburi de experienta cu alte institutii din domeniul educatiei pentru mediu si schimbari climatice.
Ministrul Educatiei a reamintit ca platforma saptamanaverde.edu.ro, lansata anul trecut, ramane o resursa esentiala pentru profesori si elevi, oferind o gama larga de activitati si resurse educationale dezvoltate de Ministerul Educatiei in colaborare cu Ministerul Mediului si alte organizatii specializate in educatia ecologica.
Prin aceste initiative, Ministerul Educatiei isi continua angajamentul de a dezvolta un sistem educational inclusiv si de a promova valorile ecologice in randul tinerelor generatii.