Stefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, explica in mod oficial hotararea care a fost luata pentru Romania, iar asta deoarece zilele trecute, in cadrul unei vizite oficiale desfasurate la Istanbul, marti, s-a intalnit cu Mehmet Fatih Kacir, ministrul turc al industriei si tehnologiei, cu Yasar Guler, ministrul apararii, si cu Haluk Gorgun, presedintele Agentiei pentru Industria de Aparare din Turcia.
Stefan-Radu Oprea sustine in mod oficialiscutiile au avut in vedere cooperarea in domeniul tehnologic si industrial intre cele doua tari, in special in contextul cercetarii si dezvoltarii din industria de aparare, asigurand viitorul prosper al Romaniei, dar si capacitatea de aparare.
Stefan-Radu Oprea a subliniat eforturile Romaniei de a adapta cadrul legislativ pentru a valorifica toate oportunitatile de cooperare cu partenerii internationali si a insistat asupra importantei colaborarii pentru dezvoltarea cercetarii in sectorul apararii. In acest context, Stefan-Radu Oprea a participat si la cea de-a patra editie a SAHA EXPO 2024, unul dintre cele mai importante evenimente din industria de aparare din Turcia.
SAHA EXPO 2024, cel mai mare cluster industrial din Turcia, organizat sub patronajul Presedintiei si sustinut de sase ministere, a adunat la Istanbul peste 1.200 de expozanti si mai mult de 500 de delegatii oficiale si comerciale din 120 de tari.
Evenimentul a oferit numeroase oportunitati de cooperare in domeniile apararii, maritim, aeronautic si spatial. Cu aceasta ocazie, ministrul Oprea s-a intalnit cu reprezentantii unor companii de renume precum ASELSAN, OTOKAR si ASFAT.
Stefan-Radu Oprea vorbeste si despre discutiile cu partenerii de la OTOKAR si ASELSAN au vizat consolidarea cooperarii industriale si transferul de tehnologii, in perspectiva unei colaborari bilaterale in domeniul apararii. In cadrul intrevederii cu reprezentantii ASFAT, companie activa in industria navala militara, dialogul s-a axat pe posibilitatile de cooperare in domeniul constructiei de nave si operatiunilor de mentenanta ce pot fi realizate in santierele navale din Romania.
“Pentru prima data, dupa foarte mult timp, fructificam toate oportunitatile ivite si colaboram foarte eficient interinstitutional la nivel guvernamental pentru ca Romania sa devina parte activa in parteneriatele cu companiile de stat si mai ales cu cele private din industria de aparare”, a declarat ministrul Stefan-Radu Oprea.
Stefan-Radu Oprea a reiterat faptul ca industria de aparare este o prioritate pentru Romania, mai ales in contextul geopolitic actual, subliniind eforturile constante pentru cresterea competitivitatii acestui sector.
Vizita ministrului Stefan-Radu Oprea in Turcia s-a desfasurat in paralel cu o alta initiativa a Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului (#MEAT), care a organizat o vizita de informare pentru noua companii de turism din SUA, in perioada 13-19 octombrie.
Scopul acestei initiative a fost promovarea Romaniei pe piata americana printr-un tur intensiv al unora dintre cele mai atractive destinatii turistice din tara. Traseul a pornit din Transilvania si a inclus obiective turistice deosebite, precum Salina Turda, Cetatea Alba Carolina si Castelul Corvinilor, evidentiind istoria si frumusetea naturala a regiunii.
Turismul balnear de traditie milenara a fost promovat prin opriri la Geoagiu Bai, unde participantii au vizitat ruinele bailor romane de la Germisara si cascada Clocota. De asemenea, orasele Cluj-Napoca, Sibiu si Bucuresti au fost prezentate ca destinatii culturale, iar castelele de pe Valea Prahovei au completat itinerariul. In primele sase luni ale anului, SUA s-a clasat pe locul patru in topul tarilor sursa pentru turismul romanesc, devansand piete traditionale precum Franta si Spania.
This post was last modified on oct. 25, 2024, 12:24 PM 12:24