X

Hotarare a Guvernului de ULTIM MOMENT Confirmata de Simona Bucura-Oprescu cu Masuri Importante pentru Romani

Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii, a confirmat o noua Hotarare de Guvern, care urmeaza sa fie pusa in aplicare in perioada imediat urmatoare, ea vizand extinderea aplicarii Contractului Colectiv de Munca (CCM) la nivelul tuturor unitatilor bancare din sectorul 40 – Activitati bancare, o masura care va afecta aproape 48.198 de salariati din intreaga industrie.

Simona Bucura-Oprescu anunta ca hotararea a fost luata in cadrul Sedintei Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, organizata pe 16 octombrie 2024, in conformitate cu Legea 367/2022 privind dialogul social. Astfel, contractul colectiv inregistrat in luna mai 2024, valabil initial pentru 6 unitati semnatare, va fi extins la toate unitatile din sector, incluzand angajatii BCR SA, BRD SA, ING Bank SA, Raiffeisen Bank SA si UniCredit Bank SA.

Simona Bucura-Oprescu a subliniat importanta acestei masuri, mentionand ca extinderea CCM contribuie la imbunatatirea conditiilor de munca si a nivelului de trai pentru angajatii din sectorul bancar.

“Prevederile contractului colectiv, care pana acum se aplicau doar pentru 23.458 de angajati, vor aduce beneficii in ceea ce priveste stabilitatea locurilor de munca, cresterea transparentei si predictibilitatii conditiilor de munca si negocierile colective”, a declarat ministrul.

Consiliul Patronatelor Bancare, Federatia Sindicatelor din Industria Financiara si Federatia Sindicatelor din Asigurari si Banci au negociat si semnat contractul colectiv in data de 13 mai 2024, urmarind sa asigure drepturi si beneficii suplimentare angajatilor din sectorul bancar.

Pe baza informatiilor oferite de Institutul National de Statistica, contractul va fi aplicabil unui numar de aproximativ 48.198 de salariati. Potrivit Simonei Bucura-Oprescu, extinderea CCM este o masura care incurajeaza negocierea colectiva la toate nivelurile, imbunatatind dialogul social dintre angajati si angajatori.

“Prin flexibilizarea dialogului social si extinderea prevederilor contractuale, ne asiguram ca drepturile angajatilor sunt respectate, iar transparenta si informarea sunt esentiale in atingerea acestor obiective”, a adaugat aceasta.

Simona Bucura-Oprescu dezvaluie ca masura respecta prevederile Conventiei OIM nr. 98/1949 privind dreptul de organizare si negociere colectiva, precum si recomandarile Organizatiei Internationale a Muncii din ultimii ani, prin care se incurajeaza dezvoltarea dialogului social si consolidarea asocierii sindicale la nivel sectorial.

Proiectul de Hotarare de Guvern aduce un impact semnificativ asupra pietei muncii, prin cresterea numarului de contracte colective de munca aplicabile la nivel national si implicit, asigurarea pacii sociale in sectorul bancar.

Simona Bucura-Oprescu a precizat ca impactul estimat al acestei masuri vizeaza cresterea numarului de lucratori acoperiti de un contract colectiv de munca si imbunatatirea conditiilor de munca, contribuind astfel la stabilitatea si prosperitatea industriei bancare.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on oct. 25, 2024, 9:51 AM 09:51

Disqus Comments Loading...