Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, vorbeste despre relatia dintre Romania si Republica Moldova in domeniul energiei, care s-a intarit considerabil, iar tara noastra a devenit principalul aliat al Chisinaului in fata presiunilor dinspre Est. Mai mult decat atat, a fost reafirmat acest angajament si a subliniat ca Romania va continua sa fie un sprijin de nadejde pentru fratii de peste Prut, care au nevoie de sustinere in contextul provocarilor energetice regionale.
Ministrul Energiei, a facut si un nou pas important in consolidarea parteneriatului dintre Bucuresti si Chisinau in domeniul energetic, prin semnarea unui nou Memorandum de Intelegere intre ministerele energiei din cele doua tari.
Documentul a fost semnat in Republica Moldova, in prezenta ministrului moldovean al energiei, Victor Parlicov, si prevede noi oportunitati de colaborare in domeniul energiei, cu un accent puternic pe inovare si energie verde.
“Diversificarea resurselor de energie este un obiectiv comun, pentru ca doar asa si Romania, si Republica Moldova isi pot garanta securitatea si independenta energetica”, a declarat Sebastian Burduja. Memorandumul urmareste cateva obiective esentiale: identificarea nevoilor industriei in materie de tehnologii verzi, dezvoltarea de proiecte pilot pentru sprijinirea inovatiilor in energie, atragerea de investitii in tehnologii curate si crearea de strategii inspirate din exemplele de succes din Romania si Uniunea Europeana pentru finantarea energiei verzi.
Ministrul Energiei mentioneaza ca acest pas reprezinta continuarea angajamentului pe care Romania si l-a asumat ca partener al Republicii Moldova, pentru consolidarea securitatii energetice si integrarea deplina a acesteia in piata energetica europeana.
Romania sprijina Republica Moldova prin proiecte strategice deja in derulare, precum gazoductul Iasi-Ungheni-Chisinau si Linia Electrica Aeriana Suceava-Balti, dar si prin furnizarea de energie in momentele critice. In ultimii ani, Romania a raspuns prompt nevoilor energetice ale Republicii Moldova, dovedindu-si astfel rolul de partener de incredere.
Un alt aspect important al colaborarii este facilitarea accesului start-up-urilor romanesti la ecosistemul de testare din Republica Moldova, unde exista un cadru legislativ de tip “sandbox” care permite companiilor sa aplice solutii inovative intr-un mediu controlat.
Ministrul Energiei subliniaza ca acest tip de legislatie, inca inexistenta in Romania, ofera un avantaj major pentru companiile din domeniul energiei si nu numai, permitandu-le sa isi dezvolte ideile mai rapid. Ministrul Burduja a afirmat ca va incuraja companiile romanesti sa profite de aceasta oportunitate, considerand-o una istorica.
“Vreau sa cred ca acest pas pe care l-am facut astazi va continua drumul nostru comun, de la care nimic nu ne va putea abate. Inainte, impreuna!”, a incheiat ministrul Burduja, exprimand optimismul sau cu privire la viitorul cooperarii energetice dintre Romania si Republica Moldova.