Romania: Informarile de ULTIM MOMENT ale Initiativei Majore pentru Finalizarea Aderarii la Schengen

Romania Informarile ULTIM MOMENT Initiativei Majore Finalizarea Aderarii Schengen

Romania face toate demersurile necesare pentru ca aderarea la Schengen cu frontierele terestre sa devina realitate cat se poate de curand, iar ministrul de interne, Catalin Predoiu, a vorbit recent despre o initiativa cu Serbia, care a contribuit semnificativ la reducerea numarului de treceri ilegale prin granita dintre cele doua tari, avand un impact regional puternic.

Romania a colaborat cu Serbia pentru a detecta mai eficient migrantii care au incercat sa treaca ilegal granita dintre cele doua tari, iar conform datelor Frontex, initiativa a avut succes, numarul de treceri ilegale depistate in regiunea Balcanilor scazand cu 79% in primele 9 luni din 2024, deci finalizarea aderarii la Schengen nu ar mai fi afectata.

Romania a pus in derulare inclusiv initiative cu alte state vecine, inclusiv cu Bulgaria si Ungaria, pentru ca numarul migrantilor care trec ilegal granitele tarii nostre sa fie cat mai mic, iar acest lucru a functionat, dupa cum a spus catalin predoiu, deci aderarea la Schenge cu granitele terestre ar trebui sa fie permisa de catre Austria la ultimul Consiliu JAI din anul 2024.

“Referitor la combaterea traficului de migranți, Cătălin Predoiu a evidențiat abordarea României, care, prin intensificarea cooperării cu vecinii imediați dar și cu partenerii regionali și instituțiile europene a reușit să obțină rezultate importante în ceea ce privește securizarea frontierelor și managementul migrației.

Implementarea, alături de Comisie și agențiile UE, a unui proiect pilot cu partenerii sârbi, a contribuit la scăderea masivă a tentativelor de trecere ilegală a frontierei, la granița dintre România și Serbia. Conform datelor Frontex, în primele nouă luni ale anului 2024, numărul de detecții pe ruta Balcanilor de Vest a înregistrat cea mai mare scădere dintre toate rutele migratorii, -79 %.”

author avatar
Redactia iDevice.ro