X

Legislatia cu Impact de ULTIM MOMENT Explicata de Simona Bucura-Oprescu pentru Milioane de Romani

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a decis sa ofere noi explicatii cu privire la impactul major pe care o noua lege importanta adoptata in Romania le are, declarand recent ca peste 3,2 milioane de pensionari cu pensii mai mari de 3.000 de lei vor beneficia de majorari importante.

“Discutam despre circa 3,2 milioane de pensionari care au pensiile mai mari de 3.000 de lei si care au beneficiat cu totii de aceasta marire. Prin aceasta masura, aratam ca, odata cu cresterile veniturilor din pensii, suntem atenti ca pensionarii sa ramana efectiv cu cat mai multi bani, astfel incat sa isi permita o viata decenta in perioada de pensie”, a subliniat ministrul Muncii.

Simona Bucura-Oprescu mentioneaza ca noua lege a pensiilor aduce claritate si predictibilitate, stipuland la articolul 84, alineatul 3, ca anual, in fiecare luna ianuarie, pensiile romanilor se majoreaza printr-un mecanism sustenabil. “De data aceasta lucrurile sunt clare, iar acesta este un lucru foarte bun pentru romani.

Nu mai este o decizie eminamente politica si guvernamentala, asa cum se intampla pana acum. Au fost ani intre 2009–2013 si 2020–2021 cand valoarea punctului de pensie nu a crescut sau, in 2020, a crescut abia in septembrie”, a explicat Bucura-Oprescu.

Conform noii formule de calcul, pensiile vor fi majorate anual cu rata inflatiei plus 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut. “Pentru 2025, deja cunoastem o parte din date. Este evident ca vom avea o crestere a pensiilor peste 10,4%, cat este inflatia”, a mentionat ministrul.

Simona Bucura-Oprescu aduce in atentie ca pensionarii care primesc indemnizatia minima sociala, cu un cuantum net al pensiei minime garantate de 1.281 de lei, vor vedea si ei o crestere in 2025. “Doresc sa le transmit celor care sunt in pensia minima garantata ca, in 2025, pensia dansilor va creste, indiferent de valoarea indicata de decizia de recalculare. Cei care sunt in pensia minima garantata trebuie sa stie acest lucru”, a asigurat Bucura-Oprescu.

Incepand cu 1 ianuarie 2025, valoarea punctului de referinta va creste pentru toti pensionarii din Romania. “Formula de calcul este numarul total de puncte inmultit cu valoarea punctului de referinta. Numarul total de puncte al celor care sunt deja pensionari va ramane neschimbat, dar valoarea punctului de referinta va creste ca urmare a majorarii din ianuarie”, a explicat ministrul.

Majoritatea pensionarilor au primit deja deciziile de recalculare, ceea ce a adus cresteri semnificative ale veniturilor. “S-a facut dreptate, astfel incat sa nu mai avem romani care, desi au muncit si contribuit la fel, dar au iesit la pensie in momente diferite, au pensii diferite. Acesta a fost cel mai important obiectiv al reformei”, a concluzionat Simona Bucura-Oprescu.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on oct. 26, 2024, 12:48 PM 12:48

Disqus Comments Loading...