X

OMS: ATENTIONARE Globala Oficiala Emisa pentru Toate Tarile Lumii

OMS anunta ca un studiu recent al Biroului Regional pentru Europa a dezvaluit efectele extrem de importante pe care le-au avut pentru foarte multi oameni vaccinurile COVID-19, care au prevenit peste jumatate din spitalizarile si rezultatele severe legate de virus, inclusiv decesele. Aceste descoperiri subliniaza importanta vaccinarii in protejarea sanatatii publice, in special pentru grupurile vulnerabile precum varstnicii si persoanele cu afectiuni preexistente.

OMS a avut acest studiu publicat in The Lancet Regional Health – Europe, el evaluand eficacitatea vaccinurilor COVID-19 in sase tari si regiuni din Europa de Est: Albania, Georgia, Kargazstan, Macedonia de Nord, Serbia si Kosovo. Desfasurat intre ianuarie 2022 si noiembrie 2023, acesta este primul studiu care analizeaza impactul vaccinarii in tarile cu venituri medii din estul Europei.

Desi vaccinurile s-au dovedit a fi foarte eficiente, studiul a evidentiat o absorbtie scazuta a acestora in randul populatiei. Mai putin de jumatate dintre adultii spitalizati au primit cel putin o doza de vaccin COVID-19, iar mai putin de un sfert au fost vaccinati in ultimele 12 luni. Majoritatea acestor pacienti fac parte din grupuri cu risc ridicat, care ar trebui sa fie prioritare pentru vaccinare.

Dr. Mark Katz, epidemiolog medical la Biroul Regional al OMS pentru Europa si autor principal al studiului, a declarat: „Am descoperit ca, in tarile din estul Europei unde au fost utilizate diferite tipuri de vaccinuri COVID-19, acestea au fost foarte eficiente in prevenirea formelor severe ale bolii si a deceselor, pe o perioada de sase luni. Acest mesaj ramane la fel de relevant ca intotdeauna: COVID-19 continua sa provoace spitalizari si decese, in special in randul persoanelor cu risc ridicat.”

Pe masura ce lumea intra in al cincilea an de convietuire cu COVID-19, subvariantele Omicron continua sa genereze infectii, ducand la spitalizari si decese, in special printre cei mai vulnerabili. Oricine se poate infecta si poate transmite virusul SARS-CoV-2, punand in pericol grupurile sensibile.

Studiul subliniaza necesitatea ca guvernele si autoritatile sanitare sa intensifice eforturile pentru a asigura accesul la vaccinuri si pentru a incuraja populatia sa se vaccineze. In contextul in care gripa circula de asemenea in sezonul toamna-iarna, vaccinarea impotriva ambelor boli devine esentiala.

Specialistii recomanda tuturor persoanelor din grupurile de risc sa se vaccineze atat impotriva COVID-19, cat si impotriva gripei. Este esential sa fim constienti de riscuri si sa luam masuri pentru a ne proteja pe noi insine si pe cei din jur.

Vaccinarea ramane cel mai eficient instrument in lupta impotriva pandemiei, prevenind formele severe de boala si salvand vieti. Pe masura ce ne apropiem de sezonul rece, mesajul este clar: vaccinati-va pentru a va proteja sanatatea si pentru a contribui la reducerea raspandirii virusurilor.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on oct. 26, 2024, 1:15 PM 13:15

Disqus Comments Loading...