Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, le vorbeste milioanelor de romani din toata tara despre efectele procedurilor caer se-au fact si se vor face in baza noii legi adoptate in acest an, care respecta principiul contributivitatii prin includerea tuturor veniturilor pentru care s-au platit contributii de asigurari sociale, inclusiv veniturile nepermanente precum sporuri, prime, al 13-lea salariu sau acord global.
“Noua lege respecta contributivitatea si o reflecta prin faptul ca ia in calcul toate veniturile pensionarilor pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale”, a declarat Simona Bucura-Oprescu. Aceasta modificare legislativa va afecta aproximativ 200.000 de pensionari care au deja la dosar documente ce atesta veniturile nepermanente obtinute pe parcursul carierei lor.
Simona Bucura-Oprescu explica iar ca recalcularea pensiilor se va face din oficiu, fara a fi necesara vreo actiune din partea pensionarilor. Procesul de recalculare va dura sase luni, conform articolului 155 din legea 360/2003. “Aceasta recalculare se face din oficiu, avem o perioada de 6 luni pe care articolul 155 din legea 360/2003 o prevede, prin care se face aceasta recalculare”, a explicat Bucura-Oprescu.
Pentru cei care au deja documentele necesare la casele teritoriale de pensii, recalcularea va include automat veniturile nepermanente. “Cei care au deja aceste acte trebuie sa stie ca, atat timp cat documentele specifica in mod expres ca s-au datorat contributii de asigurari sociale, pensiile lor vor fi recalculate din oficiu”, a subliniat ministrul.
Simona Bucura-Oprescu transmite ca pensionarii care nu au depus inca aceste documente sunt incurajati sa o faca cat mai curand posibil. “Pentru cei care inca nu au depus aceste documente, trebuie sa stie ca le pot aduce oricand si ca perioada pentru care se valorifica este din luna imediat urmatoare depunerii documentelor”, a precizat Simona Bucura-Oprescu. Astfel, beneficiile suplimentare se vor aplica incepand cu luna urmatoare dupa depunerea actelor.
Pentru persoanele care au lucrat dupa aprilie 2001, nu este necesara depunerea niciunui document suplimentar. “Pentru pensionarii sau pensionabilii care au lucrat in perioada dupa aprilie 2001, este important sa stie ca nu este nevoie sa aduca vreun document, deoarece colegii de la casele teritoriale de pensii au aceste informatii, care se regasesc in declaratiile 112 depuse de catre fiecare angajator”, a mentionat ministrul Muncii.
Desi recalcularea pensiilor nu va aduce cresteri substantiale, reprezinta totusi o suplimentare in functie de veniturile nepermanente pe care le-a avut fiecare persoana. “Nu vorbim despre cresteri substantiale, ci despre venituri in functie de contributiile fiecarui pensionar. Cel mai important este ca le este facuta dreptate pensionarilor, luandu-se in calcul toate categoriile de venituri pentru care s-au datorat contributii de asigurari”, a afirmat Bucura-Oprescu.
Simona Bucura-Oprescu subliniaza ca in trecut, multi pensionari au fost nevoiti sa se adreseze instantelor pentru a obtine recunoasterea acestor venituri in calculul pensiei. “Daca pana acum multi dintre pensionari s-au adresat instantelor pentru asta, au mers la avocati, la detinatorii privati de arhive, la casele teritoriale de pensii si, din pacate, unii au pierdut, altii au castigat, dar cei mai multi au pierdut, deoarece practica instantelor a fost neunitara”, a explicat ministrul.
Noua lege elimina aceste discrepante, extinzand cadrul legal pentru a include si veniturile nepermanente pentru care s-au platit contributii de asigurari sociale. Aceasta schimbare legislativa aduce o mai mare echitate in sistemul de pensii, asigurand ca fiecare persoana primeste beneficii proportionale cu contributiile efectuate de-a lungul carierei. Prin includerea veniturilor nepermanente in calculul pensiei, se recunoaste efortul suplimentar al angajatilor care au contribuit mai mult la sistemul de asigurari sociale.
Simona Bucura-Oprescu transmite ca masura adoptata de Ministerul Muncii vine sa corecteze o nedreptate istorica si sa ofere pensionarilor un venit care reflecta cu adevarat munca si contributiile lor. Este un pas important spre modernizarea si transparentizarea sistemului de pensii din Romania, asigurand sustenabilitatea si echitatea pentru generatiile viitoare.
This post was last modified on oct. 26, 2024, 9:57 AM 09:57