Florin Barbu, ministrul Agriculturii, anunta o foarte importanta actiune derulata la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), deoarece a fost primit ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti, Victor Chirila, insotit de membri ai clusterelor Herbafruct si Bacii Sudului din Moldova. La intalnire au participat si directorii directiilor tehnice din minister: Elena Tatomir, Mia Toma si Viorel Morarescu.
Florin Barbu transmite ca micro-clusterul „Herbafruct” a fost dezvoltat cu sprijinul proiectului „Piete reziliente si incluzive in Moldova”, finantat de Guvernul Elvetiei si implementat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
Acesta isi propune revitalizarea sectorului plantelor medicinale si aromatice din tara, reunind operatori economici si autoritati locale specializate in cultivarea, procesarea si comertul acestora, atat pe plan intern, cat si extern. De asemenea, la intalnire au fost prezenti reprezentanti ai clusterelor din sectorul zootehnic.
Florin Barbu subliniaza ca intalnirea are loc in contextul unei vizite de documentare pe care membrii clusterelor Herbafruct si Bacii Sudului o desfasoara in perioada 21-25 octombrie 2024 in Romania, in judetele Iasi si Brasov. Scopul acestei vizite este studierea experientelor pozitive din domeniile plantelor medicinale, aromatice si zootehnice, pentru a iniția cooperari si a dezvolta parteneriate durabile.
Secretarul de stat Violeta Musat a subliniat colaborarea stransa dintre ministerele din Romania si Moldova in domeniul agriculturii, dezvoltarii rurale si industriei alimentare. „Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va continua sa sprijine Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare din Republica Moldova in dezvoltarea sectorului agricol, pornind de la experienta noastra dobandita in cadrul parcursului european”, a declarat Musat.
Ambasadorul Victor Chirila a apreciat cooperarea bilaterala solida intre cele doua state si a exprimat dorinta clusterelor de a se conecta cu asociatiile de profil din Romania pentru a identifica solutii de extindere pe piata romaneasca, a dezvolta parteneriate durabile si a face schimb de bune practici.
Florin Barbu mentioneaza ca directorii directiilor tehnice din cadrul MADR au oferit informatii si recomandari utile privind sectoarele de activitate gestionate de minister, impartasind din experienta lor despre implementarea legislatiei comunitare pentru un sector agroalimentar durabil si rezilient, conform standardelor Uniunii Europene.
Violeta Musat si-a manifestat intreaga disponibilitate de a impartasi experienta Romaniei in elaborarea politicilor agricole, consultarea cu mediul privat, organizarea institutionala si implementarea standardelor. De asemenea, a sustinut ferm intensificarea dialogului la nivelul UE pentru aderarea Republicii Moldova la spatiul european.
Florin Barbu conchide ca s-a convenit ca ambasada sa centralizeze solicitarile punctuale ale reprezentantilor clusterelor, urmand ca ulterior acestea sa fie transmise catre MADR pentru solutionare.
This post was last modified on oct. 27, 2024, 1:54 PM 13:54