X

Hotarare Guvernamentala de ULTIM MOMENT a lui Sorin Grindeanu cu Prevederi Importante pentru Romania

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a pregatit pentru adoptare o noua Hotarare de Guvern, care urmeaza sa fie adoptata in perioada imediat urmatoare, iar asta pentru ca in prezent, Romania nu are aeroporturi desemnate ca fiind coordonate sau cu facilitati orare. Aceasta situatie a fost evidentiata in contextul cresterii semnificative a traficului aerian, care a generat multiple provocari operationale la nivelul aeroporturilor din tara.

Sorin Grindeanu subliniaza faptul ca, CN Aeroporturi Bucuresti a transmis recent o solicitare oficiala prin adresa nr. 2465/26.08.2024 catre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, cerand initierea demersurilor pentru desemnarea Aeroportului International Henri Coanda Bucuresti ca aeroport coordonat.

Motivarea principala a acestei cereri se bazeaza pe congestiile repetate in terminale, traficul intens, intarzierile in programul de zboruri si dificultatile in alocarea echitabila a resurselor catre operatorii aerieni, in vederea derularii in siguranta a zborurilor viitoare.

Sorin Grindeanu mentioneaza ca, conform Legii nr. 21/2020 privind Codul aerian, ministerul Transporturilor are atributia de a desemna aeroporturile coordonate sau, dupa caz, cu facilitati orare, in conformitate cu reglementarile europene aplicabile. Acest proces implica numirea unui coordonator de aeroport sau a unui agent de facilitati orare, asigurand independenta si transparenta acestora in gestionarea sloturilor orare.

Pentru a indeplini cerintele stabilite de Regulamentul (CEE) nr. 95/93 al Consiliului din 18 ianuarie 1993 privind normele comune de alocare a sloturilor orare pe aeroporturile comunitare, Ministerul Transporturilor propune modificari ale Hotararii Guvernului nr. 370/2021, astfel incat atributiile ministerului sa acopere integral activitatile prevazute de reglementare la nivel european.

Deasemenea, se intentioneaza modificarea Hotararii Guvernului nr. 1208/2009 privind infiintarea Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti – S.A., prin fuziunea a doua entitati cheie, pentru a asigura conformitatea cu cerintele pentru coordonatori de aeroport.

Sorin Grindeanu transmite ca procesul de desemnare a coordonatorului de aeroport va urma toate etapele prevazute de reglementarile europene, inclusiv consultarea utilizatorilor aeroportului, asigurand astfel o abordare transparenta si echitabila.

In context european, practica privind desemnarea coordonatorilor variaza, existand atat entitati independente, cat si structuri separate functional in cadrul administratorilor de aeroport sau al furnizorilor de servicii de trafic aerian.

Prin aceste demersuri, Ministerul Transporturilor isi propune sa imbunatateasca gestionarea traficului aerian in Romania, reducand congestiile si intarzierile, si optimizand alocarea resurselor catre operatorii aerieni, in beneficiul tuturor utilizatorilor aeroporturilor nationale.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on oct. 27, 2024, 1:36 PM 13:36

Disqus Comments Loading...