Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunta in mod oficial ca Romania a atins o performanta istorica in perioada mandatului sau in cadrul ministerului, devenind cel mai mare producator de gaze naturale din Uniunea Europeana, conform datelor din trimestrul al doilea al anului 2024. Cu o productie de 2,3 miliarde de metri cubi de gaz, tara noastra a depasit Olanda, care a inregistrat 2,2 miliarde de metri cubi.
Ministrul Energiei, a subliniat importanta acestui progres: “Cresterea productiei de gaz romanesc cu 1% fata de anul trecut confirma statutul de lider pe care ni l-am asumat la nivel european.”
Un rol central in aceasta realizare l-a avut Romgaz, companie aflata in portofoliul Ministerului Energiei. In primele sase luni ale anului, Romgaz a inregistrat o crestere a productiei cu 5% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Compania a pus in functiune sapte noi sonde, inclusiv sonda 100 Caragele, operationalizata in doar 75 de zile, stabilind astfel un nou record.
Planurile de investitii ale Romgaz continua, cu alocari estimate intre 600 si 800 de milioane de lei pentru cresterea productiei de gaz in 2024. Pana la jumatatea anului, investitiile au ajuns la 1,25 miliarde de lei, incluzand proiectul strategic Neptun Deep.
Pe langa cresterea productiei, consumatorii romani au beneficiat de al patrulea cel mai mic pret la gaz din Uniunea Europeana, conform datelor Eurostat. “Din 2027, prin exploatarea gazelor de mare adancime din Marea Neagra, ne vom dubla efectiv productia de gaz romanesc”, a adaugat Burduja. Aceasta crestere va conduce la preturi si mai competitive, atragerea de noi investitii si reducerea dependentei regionale de gazul rusesc.
Cu toate acestea, proiectul Neptun Deep se confrunta cu provocari. O organizatie neguvernamentala a incercat recent sa blocheze dezvoltarea, sustinand existenta unor vestigii antice pe fundul marii, la 160 de kilometri de tarm. “Suntem pregatiti sa finalizam toate aceste investitii strategice, oricat de multe interese am deranja. Independenta energetica a romanilor nu este negociabila”, a afirmat ministrul.
Sebastian Burduja a incheiat intr-o nota optimista: “Viitorul energiei romanesti suna tot mai bine. Asta inseamna facturi mai mici, dezvoltare, locuri de munca mai bine platite, investitii mai mari. Inainte, impreuna.”
This post was last modified on oct. 27, 2024, 12:33 AM 00:33