Pasul Major de ULTIM MOMENT Anuntat de Ministrul Energiei cu Impact Urias in Romania

Pasul Major ULTIM MOMENT Anuntat Ministrul Energiei Impact Urias Romania

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anuntat un pas major pentru sectorul energetic romanesc, iar asta pentru ca dupa decenii de asteptare, unitatile 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda vor fi realizate. Acesta a declarat ca proiectul, considerat prioritatea zero a ministerului, va aduce Romaniei inca 1400 MW de energie nucleara pana in 2032, energie produsa fara emisii de CO2.

“In urma suplimentarii ordinii de zi pentru Adunarea Generala a Actionarilor Nuclearelectrica din 14 noiembrie, se va aproba contractul pentru realizarea unitatilor 3 si 4. Acest contract va fi semnat intr-un cadru special, cu ocazia COP 29, la Baku”, a precizat Burduja.

Ministrul Energiei mentioneaza ca si consortiul responsabil de aceasta investitie majora este format din companii de top la nivel mondial: Fluor si Sargent & Lundy din Statele Unite ale Americii, Atkins Realis din Canada, detinatoarea tehnologiei CANDU, si Ansaldo din Italia.

Finantarea proiectului este asigurata in mare parte de statele participante, prin contributii semnificative: 3 miliarde de dolari de la USEXIM (SUA), 2 miliarde de dolari canadieni de la Canada (acord semnat la Ottawa in prezenta ministrului) si 2 miliarde de euro de la Italia (acord semnat in februarie 2024). Statul roman s-a angajat sa sustina proiectul cu toate resursele necesare.

“Investitia in reactoarele 3 si 4 a fost blocata, amanata si uitata timp de decenii. Acum, reusim sa punem proiectul pe un drum fara intoarcere, cu parteneri seriosi si o tehnologie deja validata la unitatile 1 si 2, care se numara printre cele mai performante reactoare nucleare din lume”, a subliniat ministrul.

Ministrul Energiei a evidentiat importanta proiectului pentru viitorul energetic al tarii: “Programul nuclear civil romanesc merge mai departe si reprezinta sansa Romaniei de a avea energie sigura, la un pret accesibil si fara emisii de CO2. Acest lucru se va traduce in facturi mai mici pentru romani, competitivitate sporita pentru companiile romanesti, noi locuri de munca si dezvoltare economica.”

Ministrul Energiei a tinut sa felicite echipele implicate si sa le multumeasca pentru efortul depus: “Nu se compara nimic cu satisfactia de a duce lucrurile la bun sfarsit. Proiectul unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda este cel mai important demers pentru sistemul energetic national si a fost cel mai greu din intreg mandatul echipei mele. Ramanem cum am stabilit: inainte, impreuna!”

Aceasta veste marcheaza un moment istoric pentru Romania, care isi consolideaza pozitia in domeniul energiei nucleare si isi reafirma angajamentul pentru o energie curata si sustenabila.

author avatar
Redactia iDevice.ro