Planurile Oficiale de ULTIM MOMENT ale Ministrului Sanatatii cu Masuri Guvernamentale pentru Romani

Planurile Oficiale ULTIM MOMENT Ministrului Sanatatii Masuri Guvernamentale Romani

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a facut o serie de declaratii cu privire la planurile importante pe care le are Guvernul Romaniei in ceea ce priveste sistemul de sanatate din tara, astfel ca a dezvaluit recent ca noul spital din Brasov ar trebui sa fie dimensionat in functie de nevoile reale ale comunitatii si de resursele umane disponibile, subliniind ca actualul Spital Judetean, desi a beneficiat de renovari si dotari, nu mai poate oferi conditii optime pentru pacienti.

“Actualul SJ – cu toate renovarile, dotarile, nu poate oferi conditii suficient de bune, are peste 50 de ani – iar dimensionarea spitalului trebuie sa tina cont de realitati, de nevoia de servicii medicale si de personalul care poate sa lucreze acolo, incat acest spital sa fie sustenabil din punct de vedere al serviciilor medicale pe care le ofera”, a afirmat Rafila.

Ministrul Sanatatii a mentionat ca nu numarul de paturi este cel mai important, ci eficienta si sustenabilitatea serviciilor medicale. “Cred ca ceva mai mult de 500 de paturi ar fi necesare la Brasov”, a adaugat el, comparand cu spitalele regionale de urgenta din Iasi, Cluj si Craiova, care au 850 de paturi, desi deservesc regiuni mai mari.

Ministrul Sanatatii a subliniat schimbarea in sistemul medical, unde accentul se muta de la spitalizarea continua la spitalizarea de zi si servicii ambulatorii, datorita evolutiei tehnologice care permite diagnosticarea si tratarea pacientilor fara internare prelungita. “Pentru ca tehnologia a evoluat si pacientii pot fi investigati, diagnosticati si tratati, multi dintre ei in regim ambulatoriu”, a explicat ministrul.

In contextul investitiilor majore, cum ar fi constructia unui spital de 500 de milioane de euro fara TVA, Rafila a insistat asupra necesitatii ca astfel de proiecte sa fie adaptate nevoilor locale si resurselor umane disponibile. “Brasovul trebuie sa aiba spitale noi, dar sa fie dimensionate conform nevoilor, serviciilor de sanatate si resursei umane calificate disponibile sa lucreze in acel spital”, a precizat el.

Ministrul Sanatatii a mai atras atentia asupra importantei de a nu neglija orasele mai mici si comunele, promovand dezvoltarea de spitale sau ambulatorii de specialitate acolo unde este necesar. “Sa dezvoltam spitale acolo unde sunt necesare, sau ambulatorii de specialitate acolo unde poate sa fie facuta spitalizarea de zi, sau sa se investigheze toata gama pentru un diagnostic si tratament eficient. Asta e viziunea noastra”, a conchis Rafila.

Potrivit ministrului, directia corecta pentru Romania este de a oferi servicii medicale integrate in centrele universitare si de a extinde aceste servicii in intreaga tara, asigurand accesul egal la ingrijire medicala de calitate pentru toti cetatenii.

author avatar
Redactia iDevice.ro