Ministrul Educatiei, Ligia Deca, continua sa faca schimbari pentru sistemul de invatamant din Romania, iar asta pentru ca semnat un nou ordin cu numarul 7234/2024, care aproba o noua metodologie privind recunoasterea diplomei de doctor si a titlului de doctor in stiinte sau intr-un domeniu profesional obtinute in strainatate. Aceasta masura vine in urma eforturilor guvernului de a simplifica procesul de echivalare a studiilor avansate pentru cetatenii romani si nu numai.
Ministrul Educatiei mentioneaza in ordin ca noua metodologie prevede recunoasterea automata a diplomelor de doctor obtinute la institutii acreditate de invatamant superior din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spatiului Economic European si din Confederatia Elvetiana. De asemenea, sunt incluse institutii prestigioase din afara acestor tari, conform unei liste aprobate de Ministerul Educatiei.
“Prin acest ordin, se faciliteaza mobilitatea academica si profesionala a doctorandilor romani, asigurandu-se ca realizarile lor sunt recunoscute si valorizate la nivel national,” mentioneaza ordinul. Ligia Deca a subliniat importanta abrogarii vechiului Ordin nr. 5.923/2016, publicat in 2016, care reglementa anterior acest proces.
Ministrul Educatiei explica in ordin ca noua legislatie permite, de asemenea, recunoasterea diplomelor obtinute prin conventii internationale de recunoastere reciproca incheiate la nivel interguvernamental. Acest lucru extinde posibilitatile pentru cetatenii din state terte care au urmat programe doctorale recunoscute la nivel global.
Un alt aspect important al Ordinului este flexibilitatea in utilizarea diplomei recunoscute. Recunoasterea poate fi utilizata pentru inscrierea la programe postuniversitare, obtinerea abilitarii didactice, ocuparea unor functii de cercetare sau participarea la proiecte finantate din fonduri europene si internationale.
In situatia in care institutiile de invatamant superior din Romania nu dispun de o scoala doctorala in domeniul specific, Ordinul prevede posibilitatea recunoasterii diplomei de doctor de la alte institutii organizatoare de studii universitare de doctorat acreditate in acelasi domeniu.
Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor, alaturi de Direcţia Generala Invatamant Universitar si Comisia Nationala de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, vor fi responsabile de implementarea prevederilor acestui ordin in sistemul national de cercetare-dezvoltare.
Aceasta initiativa a Ministerului Educatiei marcheaza un pas important in alinierea sistemului educational roman la standardele europene si internationale, facilitand astfel recunoasterea meritelor academice obtinute in strainatate si promovand competitivitatea cercetarii si invatamantului superior din Romania.
This post was last modified on oct. 27, 2024, 11:43 PM 23:43