Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a anuntat in mod oficial ca o noua Hotarare de Guvern a fost adoptata in cadrul sedintei de azi, ea fiind extrem de importanta pentru agricultura, vizand o schema de ”Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de sustinere a productiei de legume cultivate in spatii protejate”, destinata perioadei 2024-2025.
Florin Barbu, prin aceasta initiativa are ca scop sprijinirea producatorilor de legume in mediul protejat, contribuind astfel la dezvoltarea sectorului agricol romanesc. Schema vizeaza culturi precum tomate, ardei gras si/sau lung, gogosar, castraveti, fasole pastai, salata, spanac si ceapa verde.
Beneficiarii acestei forme de sprijin pot fi intreprinderile sau intreprinderile unice care activeaza in productia primara de produse agricole, avand ca obiectiv sustinerea cultivarii legumelor in spatii protejate.
Cuantumul ajutorului de minimis este stabilit la maximum 1.000 de euro per beneficiar si per 1.000 mp cultivati. Cererile si documentele justificative trebuie depuse in termen de 10 zile de la intrarea in vigoare a hotararii. Productia beneficiara a ajutorului trebuie valorificata pana la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv.
Florin Barbu spune ca pentru a asigura transparenta si corectitudinea acordarii fondurilor, verificarile in teren vor fi efectuate de echipe mixte formate din reprezentanti ai Directiilor Agriculturii Judetene (DAJ) si ai Agentiei pentru Plati si Interventie Agricola (APIA). Aceste verificari vor include stabilirea suprafetelor cultivate si evaluarea productiei de legume.
Impactul bugetar al acestei masuri, finantata din fonduri de stat, este estimat la maximum 124.337.500 lei, echivalentul a 25.000.000 de euro. In situatia in care suma totala de plata determinata pentru beneficiari depaseste resursele alocate schemei, sumele acordate fiecarui beneficiar se vor reduce proportional.
Adoptarea acestei hotararilor guvernamentale are multiple beneficii, inclusiv mentinerea interesului producatorilor agricoli pentru cultivarea legumelor in spatii protejate, compensarea partiala a cheltuielilor necesare acestor culturi si asigurarea unei livrari constante a legumelor autohtone pe piata. De asemenea, masura contribuie la mentinerea locurilor de munca in mediul rural, sustinand astfel dezvoltarea economica locala.
Masura se bazeaza pe Regulamentul (UE) nr. 1.408/2013 al Comisiei Europene din 18 decembrie 2013, care reglementeaza aplicarea articolelor 107 si 108 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene privind ajutoarele de minimis in sectorul agricol, cu modificarile ulterioare.
Producatorii interesati sunt incurajati sa depuna cererile in termenul stabilit si sa profite de aceasta oportunitate de a-si dezvolta afacerile in cadrul unui mediu protejat si sustinut financiar.
This post was last modified on oct. 30, 2024, 10:10 PM 22:10