Comisia de ULTIM MOMENT Creata de Ministrul Educatiei cu Atributii Importante pentru Scolile Romaniei

Comisia ULTIM MOMENT Creata Ministrul Educatiei Atributii Importante Scolile Romaniei

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a publicat oficial un set de masuri pregatite de catre Guvernul Romaniei care incearca sa rezolve o problema majora din Romania, segregarea scolara din unitatile de invatamant preuniversitar. Noile directive vizeaza monitorizarea anuala a tuturor formelor de segregare si implementarea masurilor de desegregare atunci cand acestea sunt identificate.

“Fiecare unitate de invatamant preuniversitar are obligatia sa monitorizeze anual toate formele de segregare scolara specifice fiecarui criteriu si sa implementeze masurile de desegregare in conformitate cu metodologia actuala”, a declarat Ligia Deca.

Ministrul Educatiei stabileste ca, conform noilor reglementari, scolile trebuie sa raporteze inspectoratelor scolare judetene sau Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti situatiile de segregare identificate, masurile de remediere adoptate si progresul in implementarea acestor masuri.

Inspectoratele scolare vor avea, de asemenea, un rol activ in monitorizare. Acestea vor centraliza anual situatiile de segregare scolara la nivel judetean si vor inainta un raport Comisiei Nationale pentru Desegregare Scolara (CNDS). In plus, verificarea situatiilor raportate de scoli va fi inclusa in activitatile specifice de inspectie scolara.

Ministrul Educatiei afirma ca prin CNDS se va realiza centralizarea situatiei la nivel national si va inainta ministrului educatiei un raport anual. Acest raport va deveni un capitol al raportului anual privind starea sistemului de educatie din Romania.

Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP) va evalua, cu prioritate, respectarea prevederilor metodologiei in timpul vizitelor de evaluare externa. La solicitarea CNDS, ARACIP, Ministerul Educatiei si inspectoratele scolare vor realiza activitati de evaluare externa, inspectie, control si sprijin in unitatile de invatamant unde au fost identificate forme de segregare.

Ministrul Educatiei vrea ca pentru a asigura implementarea eficienta a acestor masuri, in fiecare unitate de invatamant se va infiinta o Comisie scolara pentru prevenirea si eliminarea violentei, a faptelor de coruptie si discriminarii in mediul scolar si promovarea interculturalitatii. Aceasta va fi formata din 3-5 membri, unul dintre ei fiind responsabil cu colectarea datelor din unitate. In scolile cu structuri arondate, se va desemna cate un membru responsabil pentru fiecare structura.

Directorii unitatilor de invatamant vor fi responsabili pentru datele colectate si incarcate in Sistemul Informatic Integrat al Invatamantului din Romania (SIIIR). Aceste date sunt esentiale pentru calcularea indicatorilor si a scorurilor privind segregarea scolara.

La nivel judetean, inspectorul scolar general va fi responsabil pentru centralizarea datelor, iar la nivel national, presedintele CNDS va coordona elaborarea raportului final anual privind desegregarea scolara.

“Prin aceste masuri, ne propunem sa asiguram un mediu educational incluziv si echitabil pentru toti elevii din Romania. Combaterea segregarii scolare este esentiala pentru dezvoltarea unui sistem de educatie modern si performant”, a concluzionat ministrul Ligia Deca.

Noile masuri vin in contextul eforturilor continue ale Ministerului Educatiei de a imbunatati calitatea si accesibilitatea educatiei in Romania, asigurand oportunitati egale pentru toti elevii, indiferent de background-ul lor socio-economic sau etnic.