De Halloween, Soarele a oferit un spectacol impresionant prin declansarea unei erupții solare de clasa X2.0. Pata solara cunoscuta sub numele de AR3878 a generat aceasta explozie puternica pe 31 octombrie, la ora 17:20 EDT (21:20 UTC). Petele solare sunt regiuni intunecate, de dimensiuni comparabile cu planetele, unde campurile magnetice intense ies la suprafata stelei noastre.
Conform site-ului Spaceweather.com, aceasta erupție nu a fost insotita de o ejecție de masa coronala (CME), ceea ce inseamna ca nu exista riscul ca o furtuna geomagnetica sa loveasca Pamantul si sa provoace aurore spectaculoase. CME-urile sunt nori de plasma si campuri magnetice expulzati de Soare, care pot afecta campul magnetic al Pamantului si pot genera aurore boreale sau australe.
Erupțiile solare sunt clasificate pe o scara de patru niveluri, iar clasa X reprezinta cel mai inalt nivel de intensitate, fiind de zece ori mai puternice decat cele de clasa M. Numarul care urmeaza literei indica puterea relativa a erupției; in acest caz, X2.0 semnifica o erupție de intensitate moderata in cadrul clasei X.
Eruptia Solara PUTERNICA in Noiembrie, cu Impact Serios Asupra Pamantului
Centrul de Predictie a Vremii Spatiale (SWPC) al NOAA a raportat ca erupția a atins un nivel R3-Strong pe scara lor de intreruperi radio, ceea ce indica un impact semnificativ asupra comunicatiilor radio pe Pamant. Radiatia ultravioleta intensa emisa de erupție a cauzat intreruperi ale semnalelor radio cu unde scurte in anumite parti ale Oceanului Pacific.
Pentru pasionatii de aurore, vestea nu este tocmai buna. In absenta unui CME indreptat spre Pamant, sansa de a vedea aurore in zilele urmatoare este minima. Aurorele sunt fenomene luminoase care apar atunci cand particulele incarcate dintr-un CME interactioneaza cu campul magnetic terestru, fiind vizibile in special in apropierea polilor.
Oamenii de stiinta monitorizeaza activitatea solara cu ajutorul imaginilor capturate de coronagrafele de pe nava spatiala Solar and Heliospheric Observatory (SOHO), o misiune comuna NASA si ESA. Aceste instrumente permit detectarea si analizarea CME-urilor pentru a evalua potentialul lor impact asupra Pamantului.
Desi de aceasta data nu vom asista la aurore, specialistii de la SWPC avertizeaza ca exista posibilitatea unor erupții solare puternice in urmatoarele zile, pana la sfarsitul saptamanii.
Se anticipeaza aparitia mai multor erupții de clasa M si chiar potentiale erupții de clasa X, care ar putea schimba situatia actuala. Pastrati-va privirea spre cer si stati la curent cu actualizarile privind activitatea solara, deoarece Soarele continua sa fie plin de surprize.
This post was last modified on nov. 3, 2024, 1:16 PM 13:16