Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, anunta ca primul parc eolian pus in functiune in Romania in acest an a fost inaugurat la Medgidia, judetul Constanta, de catre Romcim, beneficiind de o finantare nerambursabila de 6,1 milioane de euro prin Ministerul Energiei, prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
Sebastian Burduja, a anuntat miercuri, 1 noiembrie, punerea in functiune a parcului eolian si a subliniat importanta investitiilor in energie regenerabila pentru securitatea energetica si dezvoltarea economica a Romaniei.
“Prima zi din luna noiembrie, primul parc eolian pus in functiune in Romania in acest an, cu bani de la Ministerul Energiei, prin PNRR. Toamna aceasta continuam sa culegem roadele muncii de anul trecut,” a declarat Burduja.
Sebastian Burduja a evidentiat eforturile depuse de echipa ministerului in evaluarea rapida a proiectelor si semnarea a 300 de contracte pana la sfarsitul anului trecut. Acestea se traduc acum in peste 1.000 MW noi pentru productia de energie verde.
Saptamana trecuta, a fost marcata punerea in functiune a parcului fotovoltaic de la Sarmasag, judetul Salaj, cu o putere instalata de 51,4 MW si o capacitate de stocare in baterii de 22 MWh. De asemenea, au inceput lucrarile pentru un nou parc eolian de 140 MW in judetul Vaslui.
Prin instalarea noii capacitati de productie a energiei din surse eoliene, emisiile de gaze cu efect de sera vor fi reduse cu 44.878,99 tone echivalent CO2, iar productia de energie verde va creste cu 72.655 MWh pe an.
Sebastian Burduja subliniaza un aspect notabil al proiectului Romcim este ca intreaga energie electrica produsa va fi utilizata pentru consumul propriu in activitatea de productie de ciment, betoane si agregate. “Asta inseamna o crestere a competitivitatii afacerii din Romania si, implicit, pe termen mediu si lung, locuri de munca mai sigure si mai bine platite,” a subliniat ministrul.
Sebastian Burduja a concluzionat ca Romania este pe drumul cel bun in atingerea obiectivelor energetice: “Suntem pe drumul cel bun in atingerea dezideratului nostru in energie: securitate energetica, cresterea competitivitatii economiei romanesti, preturi corecte pentru toti consumatorii si un mix energetic cat mai verde. Investitiile in energie nu se vad de pe o zi pe alta, dar incep sa se vada, megawatt cu megawatt. Si va fi din ce in ce mai bine.”
Prin aceste investitii strategice, Romania isi consolideaza pozitia in sectorul energiei regenerabile, contribuind la tranzitia catre o economie sustenabila si ecologica.
This post was last modified on nov. 3, 2024, 8:59 AM 08:59