X

Programul de ULTIM MOMENT Anuntat de Marcel Bolos cu Masuri IMPORTANTE in Romania

Marcel Bolos, ministrul Finantelor, a anuntat lansarea unei initiative majore pentru revitalizarea industriei prelucratoare din Romania. Proiectul, care a fost recent pus in dezbatere, reprezinta un pas semnificativ in modernizarea acestui sector strategic al economiei romanesti.

Marcel Bolos spune ca programul National pentru Sprijinul Marii Industrii, propus de Ministerul Finantelor, va beneficia de un buget de 1 miliard de euro, alocat pe o perioada de sase ani.

Scopul principal al acestei investitii este sprijinirea proiectelor strategice care promoveaza inovarea in automatizare si utilizarea tehnologiilor ecologice. Fondurile vor proveni din vanzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, atribuite Romaniei si scoase la licitatie printr-o platforma comuna.

Marcel Bolos a subliniat ca aceasta initiativa face parte din programul de tara „Romania produce”, lansat in toamna acestui an. „Datele ne arata cat de vulnerabili putem fi atunci cand depindem de importuri pentru produse esentiale.

In primele opt luni ale anului 2024, am asistat la o scadere de 2% a productiei industriale, o tendinta descrescatoare care a inceput inca de dinainte de pandemie,” a declarat ministrul. Acesta a avertizat ca trendul negativ afecteaza nu doar stabilitatea economica, ci si competitivitatea Romaniei pe plan international.

Bolos a evidentiat importanta investitiilor in industrie, subliniind ca acestea genereaza lanturi extinse de aprovizionare si distributie, implicand multiple sectoare economice.

„Revitalizarea industriei prelucratoare inseamna mii de locuri de munca pentru romani, bine platite si stabile. Nu vorbim doar de joburi directe, ci si de o intreaga retea de locuri de munca conexe, in transport, logistica, servicii si comert,” a adaugat ministrul.

Programul va finanta investitii care contribuie la decarbonizarea industriei. Astfel, proiectele eligibile trebuie sa indeplineasca cel putin unul dintre urmatoarele obiective:

  • Electrificarea proceselor de productie: trecerea la echipamente si instalatii ce folosesc electricitate, reducand astfel emisiile de carbon.
  • Utilizarea hidrogenului verde: sprijinirea antreprenorilor care folosesc hidrogen produs din surse regenerabile in procesele lor industriale.
  • Folosirea combustibililor ecologici pe baza de hidrogen: finantarea utilizarii combustibililor speciali, derivati din hidrogen regenerabil, pentru a reduce poluarea si a sustine procese de productie sustenabile.

Initiativa este vazuta ca un impuls esential pentru industrie, avand potentialul de a revitaliza comunitatile locale si de a promova bunastarea economica pe termen lung.

This post was last modified on nov. 5, 2024, 12:21 AM 00:21

Disqus Comments Loading...