Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anuntat o zi foarte importanta la Ministerul Energiei, marcand un nou inceput pentru proiectul strategic Tarnita-Lapustesti printr-un acord esential cu ITOCHU si partenerii strategici din Japonia.
Ministrul Energiei, a anuntat semnarea unor contracte de o importanta majora in cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), care vor aduce beneficii semnificative pentru sectorul energetic al Romaniei.
Un pas major a fost facut pentru viitorul energiei regenerabile in Romania, cu o noua fabrica de panouri fotovoltaice in Barlad, judetul Vaslui, si cinci mari capacitati de stocare in baterii. Prin aceste proiecte, Romania isi asuma cu hotarare stocarea energiei ca prioritate esentiala pentru sistemul energetic national.
Ministrul Energiei a subliniat ca semnarea acestor contracte va acoperi deja 20% din necesarul de stocare al tarii, contribuind la o mai mare stabilitate energetica in orele de varf si facilitand utilizarea eficienta a energiei verzi produse de parcurile solare si eoliene.
Cu cat adaugam mai multi MW in capacitati de productie de energie verde, cu atat mai mare este nevoia de stocare. Toate aceste investitii se vor reflecta in anii urmatori in facturi mai mici pentru romani si pentru companiile din tara noastra, a declarat Sebastian Burduja.
Printre proiectele de stocare a energiei semnate astazi se numara:
- Aukera Project Company Delta SRL – Un proiect de 299.75 MWh la Gura Ialomitei, judetul Ialomita, cu un ajutor de stat de 9.89 milioane de euro.
- Baboia Solar Plant SRL – Un proiect de 121.92 MWh la Ogrezeni, judetul Giurgiu, cu un sprijin de 6.05 milioane de euro.
- HQ Plus SRL – Un proiect de 79.24 MWh in comuna Sanpaul, judetul Mures, cu 4.27 milioane de euro.
- Energy Capital Group SRL – Un proiect de 199.13 MWh in satul Iaz, judetul Caras-Severin, cu o finantare de 10.71 milioane de euro.
- HQ Curat SRL – Un proiect de 91.44 MWh in comuna Sanpaul, judetul Mures, cu 4.93 milioane de euro.
- SC HELIOMIT SRL – Constructia unei fabrici de panouri fotovoltaice la Barlad, judetul Vaslui, cu o capacitate de 1500 MW/an, beneficiind de un ajutor de stat de 32.92 milioane de euro.
Fabrica de la Barlad reprezinta un punct de cotitura in revitalizarea industriei romanesti. Ambitia noastra este sa nu mai importam toate aceste echipamente, ci sa transformam Romania intr-un furnizor de calitate pentru intreaga piata europeana, a explicat Burduja.
Ministrul Energiei spune ca investitia va crea locuri de munca si va aduce salarii competitive intr-o zona mai putin dezvoltata a tarii, contribuind la o tranzitie energetica sigura, accesibila si verde.
Sebastian Burduja a incheiat exprimandu-si recunostinta fata de echipa sa de la Ministerul Energiei si beneficiarii proiectelor: Toate aceste contracte semnate cu succes sunt meritul beneficiarilor care si-au asumat investitiile, dar si meritul unei echipe de super-profesionisti de la ministerul energiei, oameni minunati carora le multumesc pentru ceea ce fac in fiecare zi. Inainte, impreuna