Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a anuntat extinderea parteneriatului privind cooperarea bilaterale cu una dintre cele mai importante tari partenere, Franta, in domeniul muncii si securitatii sociale, ca parte a parteneriatului strategic dintre cele doua tari.
Simona Bucura-Oprescu a facut declaratia in contextul unei vizite oficiale a delegatiei guvernamentale conduse de premierul Marcel Ciolacu, care a avut loc recent in Franta. Deplasarea a inclus discutii la nivel inalt, inclusiv cu premierul francez Michel Barnier, vizand investitii in domeniile apararii si energiei, precum si problematica externa, inclusiv situatia din Republica Moldova.
Simona Bucura-Oprescu a avut o intalnire cu Astrid Panosyan-Bouvet, ministrul Muncii si Ocupării din Franta. Cei doi oficiali au discutat despre consolidarea si extinderea cooperarii bilaterale, in baza Foii de parcurs a parteneriatului strategic Romania-Franta pentru perioada 2020-2024.
Aceasta foaie de parcurs cuprinde masuri pentru promovarea incluziunii sociale, dezvoltarea economiei sociale si protejarea drepturilor lucratorilor romani din Franta si a celor francezi din Romania. Ministrul Muncii a subliniat importanta continuarii proiectelor deja incepute si a dezvoltarii unor noi parteneriate care sa sprijine economia sociala si sa contribuie la crearea unor locuri de munca incluzive.
“Este important sa ne coordonam politicile privind ocuparea, securitatea in munca, drepturile angajatilor. De asemenea, trebuie sa investim mai mult atat in formare, cat si in imbunatatirea competentelor pentru a face fata provocarilor tot mai mari ale unei piete a muncii tot mai complexe”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.
Simona Bucura-Oprescu subliniaza ca dintre cele doua tari au vizat si alte directii de cooperare, cum ar fi schimbul de experienta in domeniul inspectiei muncii, organizarea de vizite de studiu pentru inspectorii de munca si desfasurarea unor actiuni comune de informare si control asupra conditiilor de munca ale cetatenilor romani si francezi.
Deasemenea, cei doi oficiali au agreat extinderea colaborarii si in domeniul sprijinirii autonomiei persoanelor varstnice si a integrarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii, inclusiv a tinerilor care nu sunt in educatie, munca sau formare (tineri NEET).
Un alt subiect discutat a fost colaborarea pentru dezvoltarea de strategii in domeniul prestatiilor sociale, precum politicile familiale si digitalizarea serviciilor de asistenta sociala.
Simona Bucura-Oprescu a apreciat in mod deosebit experienta Frantei in dezvoltarea economiei sociale, vizitand atelierul Alter Mundi din Paris, o intreprindere de solidaritate de utilitate sociala, si intalnindu-se cu reprezentantii Groupe SOS, cel mai mare consortiu de intreprinderi sociale din Franta.
“Franta este un model de urmat privind economia sociala. Experienta sa este foarte pretioasa pentru dezvoltarea economiei sociale si implementarea unor proiecte pilot in acest sens in Romania”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.
Pe langa aspectele legate de cooperarea in domeniul muncii, delegatia romaneasca a vizitat Centrul “Euronaval”, cel mai vechi salon mondial dedicat apararii navale, si s-a intalnit cu membri ai comunitatii romanesti din Franta, la Suresnes, unde a fost inaugurat recent noul sediu al Centrului Ortodox de Studii si Cercetari “Dumitru Staniloae”. Relatiile dintre Romania si Franta s-au consolidat in ultimii ani, Franta fiind unul dintre cei mai importanti parteneri comerciali si investitori in Romania.
This post was last modified on nov. 6, 2024, 1:46 PM 13:46