Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a anuntat o noua Hotarare de Guvern extrem de importanta pentru aprobarea criteriilor si normelor in baza carora va fi stabilit diagnostic clinic, diagnostic functional si de evaluare a capacitatii de munca pe baza carora se face incadrarea in gradele I, II si III de invaliditate.
Simona Bucura-Oprescu mentioneaza ca, in baza prevederilor art. 70 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, criteriile si normele pe baza carora se face incadrarea in grad de invaliditate se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii si Solidaritatilor Sociale, cu avizul Ministerului Sanatatii.
Avand in vedere prevederile legale din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, Guvernul Romaniei a adoptat anterior Hotararea nr. 155/2011 si Hotararea nr. 1542/2022, prin care au fost aprobate criteriile si normele de diagnostic clinic, diagnostic functional si de evaluare a capacitatii de munca, pe baza carora se face incadrarea in gradele I, II si III de invaliditate.
Hotararea nr. 1542/2022, la momentul adoptarii sale, a reprezentat o actualizare si imbunatatire a normelor stabilite prin Hotararea nr. 155/2011, pentru alinierea la reglementarile din domeniul medical.
Simona Bucura-Oprescu stabileste ca, in contextul Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii si prevederilor din Anexa la Hotararea nr. 1229/2005 privind Regulamentul de organizare si functionare a Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca, s-a elaborat actualul proiect de hotarare, intrucat prevederile din 2022 nu mai asigura toate solutiile necesare pentru problemele cu care se confrunta persoanele incadrate in grad de invaliditate.
Medicii experti au constatat ca normele de diagnostic clinic, diagnostic functional si evaluare a capacitatii de munca, stabilite prin Anexa la Hotararea nr. 1542/2022, nu mai sunt conforme cu legislatia actuala, mai ales in lumina schimbarilor aduse de Legea nr. 360/2023.
Simona Bucura-Oprescu mentioneaza ca prezentul proiect de act normativ include noile definitii ale gradelor de invaliditate, adaptate in conformitate cu art. 62 alin. (1) din Legea nr. 360/2023, modificand corespunzator toate capitolele Hotararii nr. 1542/2022 pentru respectarea legislatiei aplicabile de la 1 septembrie 2024.
Deasemenea, au fost introdusi parametri noi de evaluare a capacitatii de munca pentru fiecare grad de invaliditate, pentru a asigura o practica unitara la nivel national si o intelegere clara a deciziilor de incadrare in grad de invaliditate de catre pensionarii de invaliditate si angajatori.
La cererea expresa a Comisiei pentru sanatate din Senat si avand in vedere necesitatea reactualizarii periodice a criteriilor medicale, au fost emise noi criterii de incadrare in grad de invaliditate pentru cohorta de persoane infectate cu HIV/SIDA intre anii 1987-1995.
Simona Bucura-Oprescu sustine ca modificarea mentine incadrarea in grad de invaliditate a persoanelor respective, respectiv copiii infectati in primii ani de viata in perioada mentionata, care vor beneficia de deficiente functionale grave, cu incapacitate adaptativa stabilita intre 90 si 100%, fara implicatii financiare suplimentare.
Aceasta hotarare reprezinta un pas esential pentru alinierea criteriilor medicale la cerintele legislative actuale si standardele nationale si internationale, asigurand o evaluare corecta si unitara a capacitatii de munca in Romania.
This post was last modified on nov. 7, 2024, 9:01 AM 09:01