Ministrul Educatiei, Ligia Deca, anunta in mod oficial faptul ca Guvernul Romaniei a adoptat astazi o masura tranzitorie pentru invatamantul din Romania, care vizeaza in mod direct forma de invatamant profesional, permitand organizarea acestuia, inclusiv in sistem dual, pentru o durata minima de trei ani si in anul scolar 2025-2026.
Ministrul Educatiei, a declarat ca aceasta decizie va asigura predictibilitate pentru elevii interesati de o cariera profesionala si va oferi timp pentru o tranzitie bine pregatita catre invatamantul tehnologic dual, fiind facute progrese importante pentru dezvoltarea acestuia in Romania.
„Asiguram predictibilitate pentru elevii care isi doresc sa urmeze ruta profesionala si, in acelasi timp, oferim o tranzitie adaptata catre invatamantul dual. Pentru o implementare completa, este nevoie de timp si colaborare din partea tuturor partilor implicate,” a subliniat Ligia Deca.
Ministerul Educatiei ramane dedicat reformelor menite sa sustina invatamantul dual, urmand ca in perioada urmatoare sa se concentreze pe o aliniere a calificarilor profesionale de nivel 3 si nivel 4, pentru a facilita continuitatea educationala a elevilor pe parcursul lor profesional.
Ministrul Educatiei spune si ca Guvernul a aprobat extinderea Programului national „Masa sanatoasa”, prin care alti 11.500 de elevi vor beneficia de o masa gratuita la scoala. Astfel, numarul total de beneficiari ai acestui program va ajunge la aproape 534.000. Aceasta initiativa vizeaza diminuarea riscului de excluziune si reducerea abandonului scolar, printr-o masura de sprijin nutritional direct.
„Alți 11.500 de copii vor primi o masă la școală! Continuăm extinderea programului! Am aprobat în ședința de Guvern de astăzi creșterea numărului de elevi care vor fi incluși în Programul național „Masă sănătoasă” ajungând la aproape 534.000 de beneficiari, o măsură rapidă de intervenție integrată pentru diminuarea riscului de excluziune și abandon școlar.” a adaugat Ligia Deca.
Ministrul Educatiei ne arata foarte clar prin aceste masuri ca Guvernul Romaniei demonstreaza prin aceste masuri angajamentul pentru o educatie incluziva si sprijinirea elevilor vulnerabili, contribuind la cresterea accesului la resurse esentiale si facilitarea unui parcurs educational stabil.
Ligia Deca continua masurile initiate de catre ministrii care au ocupat postul inaintea sa, insa desigur ca vorbim si despre alte inititaive foarte serioase pe care ea le-a pus in aplicare in perioada sa, una dintre cele mai insemnate fiind noile legi ale educatiei.