Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a detaliat recent planurile unei Ordonante de Urgenta a Guvernului Romaniei, prin care urmeaza sa se faca modificari ale Legii nr. 200/2006, care reglementeaza constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale.
Simona Bucura-Oprescu, spune ca ceasta lege instituie conditiile pentru constituirea, gestionarea, utilizarea si controlul Fondului si transpune Directiva Consiliului nr. 80/987/CEE privind protectia salariatilor in cazul insolvabilitatii angajatorului.
Initiativa vizeaza consolidarea protectiei drepturilor salariatilor in contexte economice dificile si asigurarea accesului acestora la fonduri in caz de insolventa a angajatorului.
Simona Bucura-Oprescu specifica foarte clar faptul ca, in baza art. 4 lit. d) din Legea nr. 200/2006, creantele salariale se refera la „drepturile salariale si alte drepturi banesti datorate si neplatite salariatului, stabilite in contractul individual sau colectiv de munca”.
Initial, la momentul intrarii in vigoare a legii, prevederile Codului Muncii (Legea nr. 53/2003) stabileau ca un contract individual de munca poate fi suspendat temporar, la initiativa angajatorului, in cazuri de intrerupere a activitatii, pentru motive economice, tehnologice sau structurale.
In aceste situatii, conform art. 53 alin. (1) din Codul Muncii, salariatii afectati de suspendarea activitatii au dreptul la o indemnizatie de cel putin 75% din salariul de baza, platita din fondul de salarii al angajatorului.
Ministrul Muncii a subliniat ca aceste indemnizatii restante, datorate angajatilor pe durata suspendarii temporare a activitatii, sunt incluse in categoria creantelor salariale ce pot fi acoperite din Fondul de garantare, conform art. 13 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 200/2006.
Proiectul de lege actualizat prevede:
- Suportarea indemnizatiilor restante din Fondul de garantare pentru perioada intreruperii sau reducerii temporare a activitatii angajatorilor, oferind un sprijin consistent salariatilor in perioade de instabilitate.
- Eliminarea pensiei de urmas in caz de deces ca urmare a unui accident de munca sau boala profesionala din Legea nr. 346/2002, reglementare preluata in art. 76 alin. (2) din Legea nr. 360/2023.
- Extinderea accesului la servicii medicale si tratamente in cadrul sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, asigurand angajatilor grav raniti tratament complet si recuperare pana la vindecare.
Deasemenea, proiectul include modificari la Legea nr. 8/2006, inlocuind sintagma „valoarea punctului de pensie” cu „valoarea punctului de referinta”. Aceasta modificare este necesara dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, care modifica formula de calcul a pensiilor astfel incat cuantumul acestora sa fie determinat de inmultirea numarului total de puncte acumulate de asigurat cu valoarea punctului de referinta.
Simona Bucura-Oprescu spune si ca plata indemnizatiilor va fi gestionata de casa de pensii relevanta pentru solicitant, iar cheltuielile vor fi acoperite din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii si Solidarității Sociale pentru pensionarii din sistemul public de pensii.
O alta modificare vizeaza Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 114/2021, prelungind pana la sfarsitul anului 2025 perioada actiunilor planificate in planurile de restructurare. Aceasta extindere este destinata sustinerii tranzitiei persoanelor cu handicap din institutii rezidentiale vechi in structuri rezidentiale de tip familial sau nou-infiintate.
Simona Bucura-Oprescu doreste sa imbunatateasca siguranta locurilor de munca si sa asigure un suport real pentru angajati in perioade de incertitudine economica, asigurand accesul la resursele Fondului de garantare in cazuri de nevoie si clarificand procedurile pentru calcularea pensiilor.
This post was last modified on nov. 7, 2024, 10:38 PM 22:38