Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a emis un ordin pentru aprobarea unui nou sistem de sanctiuni, foarte important pentru sistemul de agricultura din romania, destinat cererilor de finantare si plata inregistrate in cadrul schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu si clima”.
Florin Barbu afirma ca acest sistem este parte a interventiei DR-07 din Planul strategic PAC 2023-2027 si vizeaza consolidarea responsabilitatii beneficiarilor in utilizarea fondurilor europene alocate prin intermediul acestei scheme, care sprijina masurile de protectie a mediului si adaptare la schimbarile climatice.
Ordinul aprobat va fi aplicabil cererilor de plata depuse incepand cu anul 2024, avand la baza o serie de proceduri detaliate incluse in anexa acestui ordin.
Florin Barbu dezvaluie ca sistemul de sanctiuni este menit sa asigure conformitatea cu obiectivele Uniunii Europene privind dezvoltarea durabila si bunele practici ecologice, impunand sanctiuni proportionale si cu caracter descurajant pentru incalcari. Scopul principal este de a incuraja utilizarea eficienta a resurselor si de a proteja mediul inconjurator prin masuri specifice silviculturii durabile.
Planul Strategic PAC 2023-2027 a fost aprobat de Comisia Europeana prin Decizia C(2022) 8783 din 7 decembrie 2022 si este disponibil publicului pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Acest plan cuprinde o serie de interventii de dezvoltare rurala, gestionate prin Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS), iar sprijinul financiar provine din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, administrat de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).
Florin Barbu confirma si ca Ordinul MADR nr. 286/2023 a stabilit responsabilitatile institutiilor implicate in implementarea interventiilor, in conformitate cu reglementarile HG nr. 1570/2022. Prin Ordinul MADR nr. 115/2024, schema de ajutor de stat „Silvo-mediu si clima” a fost oficializata, oferind un cadru clar pentru interventia DR-07 si consolidand sprijinul pentru masurile de mediu.
Conform HG nr. 1570/2022, controalele la nivelul beneficiarilor sunt realizate conform unor proceduri specifice aprobate prin ordin ministerial. Printre acestea se numara si stabilirea unor sanctiuni cu efect de descurajare pentru incalcarea angajamentelor.
Aceste sanctiuni sunt conforme legislatiei europene, iar in absenta acesteia, se aplica legislatia nationala. In cazuri necesare, pot fi initiate proceduri judiciare pentru a recupera fondurile alocate necorespunzator.
Implementarea noului sistem de sanctiuni constituie un pas esential pentru cresterea transparentei si corectitudinii in utilizarea fondurilor alocate, asigurand astfel o protectie sporita a mediului si incurajand masuri durabile.
Noul cadru isi propune sa sprijine beneficiarii in respectarea angajamentelor asumate, contribuind astfel la obiectivele de dezvoltare sustenabila si la adaptarea sectorului agricol si silvic la cerintele climatice.
This post was last modified on nov. 7, 2024, 6:20 PM 18:20