Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, anunta ca guvernul Romaniei a aprobat o serie de masuri economice menite sa stimuleze investitiile, sa simplifice procedurile fiscale si sa sprijine intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri). Principalele decizii luate in cadrul sedintei de guvern, subliniaza importanta acestora pentru dezvoltarea economica a tarii.
Marcel Bolos spune ca guvernul a aprobat un ajutor de stat in valoare de aproape 100 de milioane de euro pentru construirea unei noi fabrici Nokian Tyres in Oradea. Aceasta va fi prima uzina de acest tip din lume cu emisii zero de CO2, parte a unei investitii totale de peste 620 de milioane de euro. Noua unitate va avea o capacitate de productie anuala de 6 milioane de unitati si va crea peste 500 de locuri de munca directe si alte 250 indirecte, cu salarii peste media pietei.
Ministerul Finantelor a suplimentat cu 85 de milioane de lei bugetul destinat schemelor de ajutor de stat, bani care vor fi folositi pentru sprijinirea antreprenorilor. Fondurile vor fi alocate pentru schemele de dezvoltare regionala si pentru sustinerea activitatii IMM-urilor prin ajutoare de stat si scheme de minimis.
Ca urmare a consultarilor cu operatorii economici, Guvernul a decis aplicarea graduala a sanctiunilor pentru nerespectarea reglementarilor din domeniul e-Transport. De asemenea, perioada in care nu se vor aplica sanctiuni pentru lipsa coordonatelor GPS in sistemul e-Transport a fost prelungita pana la 31 martie 2025, pentru a oferi operatorilor economici mai mult timp pentru conformare.
Guvernul a propus degrevarea contribuabililor persoane fizice de obligatia depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale pentru declararea veniturilor estimate. In plus, a fost stabilit cadrul pentru implementarea unei declaratii unice inteligente, precompletata cu informatiile detinute de ANAF, ceea ce va simplifica semnificativ procedura pentru contribuabili.
Pasii Urmatori Ministerul Finantelor va crea un grup de lucru impreuna cu mediul de afaceri pentru a contura structura finala a formularului de declaratie inteligenta, asigurandu-se ca noua procedura va raspunde cat mai bine nevoilor contribuabililor.
Aceste masuri reprezinta pasi importanti in sustinerea investitiilor si simplificarea proceselor administrative, ceea ce va permite economiei romanesti sa se dezvolte intr-un mod sustenabil.