Armata Romana informeaza din nou in mod oficial romanii cu privire la misiunile de ultim moemnt derulate de catre Ministerul Apararii Nationalem, care a mobilizat doua aeronave C-27J Spartan ale Fortelor Aeriene Romane pentru a participa la stingerea unui incendiu de padure izbucnit in zona localitatii Moisesti, judetul Mehedinti.
Armata Romana spune ca decizia a fost aprobata in regim de urgenta de ministrul apararii nationale, Angel Tilvar, iar avioanele au efectuat doua misiuni in cursul zilei de vineri, 8 noiembrie. Prima misiune a inceput in jurul orei 10.00, cand aeronavele au decolat din Baza 90 Transport Aerian Otopeni, urmata de o a doua misiune in jurul orei 13.00.
Interventia Fortelor Aeriene vine la solicitarea Departamentului pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, avand in vedere riscul de extindere a incendiului la alte zone impadurite. Terenul accidentat si lipsa surselor de apa ingreuneaza actiunile de stingere a incendiului, necesitand astfel sprijin aerian.
Aeronavele C-27J Spartan sunt echipate pentru a transporta pana la 6.000 de litri de apa la fiecare trecere, permitand o interventie rapida si eficienta. De la inceputul anului 2017, Fortele Aeriene Romane au intervenit pentru stingerea mai multor incendii de padure atat pe teritoriul Romaniei, cat si in tari precum Albania, Franta, Slovenia, Grecia si Macedonia de Nord.
Armata Romana transmite deasemenea si ca institutul pentru Studii Politice de Aparare si Istorie Militara (ISPAIM), in parteneriat cu Institutul de Istorie Militara Fatih din Turcia, a organizat, in perioada 5-7 noiembrie 2024, conferinta internationala “Challenges of Adapting the Military in Times of Conflict. National Experiences and Case Studies”, la Palatul Cercului Militar National din Bucuresti.
La eveniment au participat experti in istorie militara si reprezentanti ai mediului academic din sud-estul Europei, inclusiv din Albania, Bulgaria, Macedonia de Nord, Muntenegru, Republica Moldova, Serbia si Turcia, alaturi de cercetatori si istorici din Romania. Scopul conferintei a fost de a facilita dialogul stiintific pe teme legate de istoria razboiului si de a crea un cadru de dezbatere privind experientele nationale de adaptare a structurilor militare in perioade de conflict.
Armata Romana dezvaluie ca Simona Cojocaru, secretar de stat pentru politica de aparare, planificare si relatii internationale, a deschis conferinta cu un mesaj in care a subliniat importanta cooperarii stiintifice si consolidarea dialogului regional, afirmand ca zona Balcanilor reprezinta o prioritate pentru Romania. Aceasta a subliniat ca promovarea cercetarii istorice contribuie la intarirea relatiilor intre statele din regiune.
Generalul-locotenent Dragos-Dumitru Iacob, loctiitor al Sefului Statului Major al Apararii, a remarcat in discursul sau ca intelegerea razboaielor este cruciala pentru adaptarea strategica a fortelor armate, evidentiind ca lipsa de adaptare poate avea consecinte dramatice.